Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Nu startar SSL på herrsidan - Eurosport betygsätter lagen

Under tisdagen startar Svenska Superligan på herrsidan. Inför premiären har Eurosport, som sänder de tv-sända matcherna under säsongen, betygsatt lagen.

Discovery sänder utvalda tv-matcher under hela säsongen på kanal 9, Eurosport och EurosportPlayer. Dessutom sänds SM-finalen 25 april på kanal 5.
Redan under tisdagen sänder kanal 9 när Storvreta tar emot Falun i IFU arena klockan 18.30.

- Det är häftigt att intresset för svensk innebandy bara växer sig starkare för varje säsong ute i landet. Vi är väldigt stolta över vår satsning som vi gör tillsammans med Svenska Innebandyförbundet och klubbarna där vi visar 25 matcher vardera från dam- och herrsidan denna säsong, säger Hanif Hosseini, sportchef Eurosport och Discovery Networks Sweden.

Så här säger Discoverys expert Patrik Åman om lagen på herrsidan:

IBK Dalen
- Med Sveriges bästa målvakt kan man göra stordåd. Men hur långt kan det räcka? Många tippar Dalen som topp-3-lag i år. Men det blir tufft för västerbottningarna, för fler än Måns Parsjö-Tegnér måste kliva fram och leverera på en extrem nivå match efter match för att tillhöra toppen. Det blir dock intressant att se nyförvärvet från Höllviken, Christoffer Andersson, i sin nya miljö.

IBF Falun
- De superintressanta nyförvärven och generationsväxlingen blir i särklass det mest intressanta att följa i Falun i år. Visst ska det bli kul att se superstjärnorna AGC och Enström också, men åldern kommer under säsongen göra sig påmind och inga kommer vara gladare än lagets två stöttepelare att det nu kommer en ny generation superstars som är hungriga och vill jaga dem bakifrån. Många tunga och meriterade namn finns med på listan ”slutar”. Kanske får vi se en del comebacker i Falun i vinter. För hittar man rätt med det nya och fiskar lite hos de äldre som lämnat så kommer man få ett riktigt starkt lag som jag tror kan gå hela vägen till Globen och vinna guld 2020.

FC Helsingborg
- Det är ett tufft läge för Helsingborg. Mycket står på spel i år och det kommer troligtvis märkas hela vägen ner på planen. Klubbens framtid kan ligga i säsongens utgång och det blir ett enormt tryck på de relativt oerfarna spelarna. De tidigare finska och senast tjeckiska landslagsspelarna är ett minne blott och nu har man verkligen värvat intressant. Det kan vara så att det är just nyförvärven, som inte på samma sätt förstår allvaret i säsongens betydelse för FCH, som löser uppgiften.

Höllvikens IBF
- Höllviken har Johannes Wilhelmsson och det ska man vara glada för. Det är den i särklass mest lysande stjärnan i klubben och kanske under säsongen också i hela SSL. Han har en extrem betydelse för laget och för hela lagets prestation den här säsongen. Vi vill ha superstjärnor som axlar ett helt lag och tar ansvar i SSL. JW är definitivt en sådan spelare.

Jönköpings IK
- Unga och talangfulla JIK har förvisso blivit ett år äldre och ett år mer erfarna. Och framtidsnamnen Nilsen och Weidman finns där som tydliga förgrundsfigurer, men det är fortfarande mycket ansvar som landar in på Rickard Hessmer (33 mål i fjol). Klarar han av att bära det poängmässiga oket på sina axlar ytterligare en säsong? Tippas strax utanför slutspel och det är nog precis var JIK hamnar, i år igen. Nästa år däremot, då är JIK ett givet kvartsfinallag och utmanar på allvar om en plats i semifinalen.

FBC Kalmarsund
- Jag ser så otroligt mycket fram emot att följa Sveriges i särklass hetaste tränarpar i firma Kallenberg/Brinkman. Här kan motorsågar och verbala salvor bli en naturlig del inför, under och efter lagets matcher. Blir det slutspel eller ej, det blir en fight hela vägen fram till sista omgång om jag får se in i spåkulan. Lycka till!

Linköping IBK
- Linköping tippas förvånansvärt högt upp i årets SSL. Men så är det ju precis så det brukar vara när det kommer till just Linköping. De gör inte särskilt mycket väsen av sig men de tar sina poäng och ligger ofta med där uppe i tabellen. Spelartappen är ganska många och tunga, men det finns fortfarande ett gäng riktigt spännande inslag i lagets yngre spelare. Hovlund den äldre tackar för sig, men den yngre, Oskar, har visat sig ta stort ansvar och blir såklart en viktig pusselbit i lagbygget. Fysiken finns kvar i laget, inte minst med Martin ”Marre” Karlsson och Matej Jendrisak i täten. Anton Karlsson är en personlig favorit som kommer vara saknad i Linköping under många år framöver. Tack för allt, Anton!

Mullsjö AIS
- Det är mängder med klubbar som byter och ändrar om i sin ledarstab. Men Mullsjö har verkligen värvat den bästa tränaren vi har i Sverige. Ulf Hallstensson får äntligen på allvar jobba med en riktigt vass klubblagstrupp, något han inte gjort sedan han vann guld med AIK 2009. Hallstensson är noggrannhet och passion personifierad. Ihop med David Gillek och Lisa Eskils tror jag att ledartrion kan skapa något riktigt stort ihop med laget. Det är en lång lista med klubbikoner och rutin som försvinner. Men MAIS fyller på med intressanta nyförvärv också. Inte minst Jan Zaugg som fler än jag ser fram emot att se i vinter. Måtte bara Kasper Hedlund få vara skadefri och inte behöva tänka på rehab när säsongen väl drar igång.

Pixbo Wallenstam IBK
- I stort sett samtliga lag i herrarnas SSL rör runt i sina ledarstaber, Pixbo likaså. Och visst kan en ny röst vara bra. Men det är spelarna som ska göra det. Här måste man få igång Fritzell och Stefansson ännu mer än vad man fick ifjol. Dessa två målsprutor är spelare som ska upp närmare 50 mål vardera. Annars blir det tufft för göteborgarna. Tippas förvånansvärt låg i tabellen på förhand, blott på en niondeplats. Men frågan är om inte Pixbo mår som bäst när de får slå ur underläge då favoritskap inte varit direkt någon fördel historiskt sett.

IK Sirius IBK
- Sirius ungdomliga trupp imponerade på mig ifjol och jag ser ingenting som tyder på att det ska gå sämre i år. Värvningen av Billy Nilsson kan komma att bli exakt den injektion som behövs för att etablera sig som ett givet slutspelslag. Men omställningen från Schweiz till Sverige kan ta tid, lägg därtill att Nilsson inte är i matchform till säsongens start på grund av skada. Det kan kosta dyrbara poäng när vi summerar säsongen fram mot våren. Varningen till Sirius blir därför – Visa ingen respekt, för börjar ni tvivla på er kapacitet då går slutspelståget, och det tidigare än ni kan ana.

Storvreta IBK
- Störst, bäst och vackrast. I alla fall kan retoriken emellanåt låta lite så. Nu har man fått sig en näsbränna tätt inpå seriestarten i form av negativa skriverier om klubbens ekonomi. Det är aldrig kul när det stormar men är det några som kan hantera det så är det spelarna i Storvreta. Truppen är sig lik, men klubbikonen och ryggraden Jesper Berggren kommer att saknas ute på IFU:s golv i vinter, det är det inget snack om. Men här kryllar det av stjärnor som vet vad som krävs för att ta sig till ännu en final. Men truppen känns något tunn och minsta skada kan få saker att kännas betydligt svårare än vad de skulle gjort med ytterligare nåt nyförvärv. Blott en ny spelare in, men det är inte vem som helst utan Sveriges kanske mest spännande talang i Hampus Ahrén från RIG Umeå. Det blir minst sagt spännande att se vad det unga löftet kan uträtta tillsammans med de svenska mästarna från Uppsala.

Warberg IC 
- Warberg ska såklart spela i SSL och kraftsamlingen att ta klubben tillbaka till finrummet lyckades tillslut. Nu väntar dock en tuffare tillvaro för Kent Göransson och hans mannar. Det är många som tippar WIC som jumbo och det är en ganska svag trupp man har. Warberg måste ha både ett och två ess i rockärmen som chockar konkurrenterna för att lösa nytt kontrakt, frågan är om man har det? Klubben leds av idel klubbikoner som vunnit SM-guld i mängder i den blå WIC-tröjan och frågan är om pressen på de som nu ska ta klubben till nya höjder helt enkelt blir för stor. Eller kommer vi få se några "comebackande" gamla storstjärnor som Magnus Svensson eller Kimmo Eskilinen när uppförsbacken blir som brantast?

Visby IBK
- Intressant att se nya tränaren Fredrik Holmgren i SSL. Vi vet att han är duktig med unga spelare och har en noggrannhet och metodik som nog passar för en nykomling. Men materialet han får att arbeta med är inte det bästa. Blir Visby något annat än en slagpåse i årets SSL är det en imponerande bedrift. Ska dock bli kul att se spelare som Wille Viinamäki, Tommy Bolin och Hassan Hajo som plötsligt blir en ledande spelare i laget, jämfört med tillvaron i Falun tidigare år.

Växjö IBK
- Växjö byter ut delar av ledarstaben. Niklas Nordéns uttåg kan kanske få lagets identitet att ifrågasättas. Den färgstarke ledaren har verkligen satt sin prägel på såväl klubben som laget under många år. Nu får de bygga något nytt, detta med något svagare byggstenar. För det är en hel del tunga tapp från förra säsongen, Maurer, Nivestam, Johansson var viktiga pjäser ifjol.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:56