Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Hall of Fame: Stefan Kratz invald

Han var herrlandslagets första förbundskapten och satt länge med i Svenska Innebandyförbundets styrelse. Nu är Stefan Kratz invald i Hall of Fame.
- Jag har varit med okristligt länge, säger han. 

Morasonen Stefan Kratz började spela innebandy redan 1982. Grannkommunen Orsa hade startat ett framgångsrikt lag och Kratz och hans vänner ville inte vara sämre. De startade laget Kvastarna.

- För att vi helt enkelt skulle ”sopa hem" allting, haha. Vi spelade vår första match i maj 1982. Då var det en enhet med en massa grabbar. Men redan under hösten blev vi för många. Då blev det Kristinebergs AIS och Mora IBK, berättar Stefan Kratz.

Någon riktig spelarkarriär blev det inte för Kratz. Däremot har han genom åren gjort sig känd och populär i andra positioner. Han var med och bildade Dalarnas Innebandyförbund 1983 och redan inför det hade han blivit invald i Svenska Innebandyförbundets styrelse som ledamot. När han blev omvald blev han sekreterare.

1984 skulle landslaget spela mot tennislandslaget i en uppvisningsmatch, och då blev Kratz utsedd till förbundskapten. Den första genom tiderna.

- Jag råkade vara ordförande i utbildnings- och tekniska kommittén. Landslaget låg under det. Eftersom jag var ordförande blev jag landslagsansvarig och därför förbundskapten.

Kratz var förbundskapten fram till 1987 och var således med i de första historiska officiella landskamperna. I den första, i Sollentuna 1985, blev det 13-1 mot Finland.

- Lite kuriosa är att jag tog ut Jan-Erik Vaara till den första landskampen. Men det var surt att Finland gjorde det första målet…

Kratz satt med på mötet i Husqvarna 1986 när Internationella Innebandyförbundet skapades. Han var med i den första styrelsen och satt där i tio år. Sedan blev han generalsekreterare för Internationella Innebandyförbundet. Det uppdraget hade han fram till årsskiftet 2004/05. Då blev han i stället tävlingschef på IFF, vilket han är än i dag.

Vad har drivit dig?
- Redan från början var det att få innebandyn att bli accepterad och till en riktig sport, som ska in OS.

Vad är nästa steg för innebandyn, tror du?
- Det är på den internationella nivån där det är OS. Vi måste göra ett bra The World Games i sommar, det är inte bara att kliva på. Det tar lång tid att komma med i OS.

Vad är ditt främsta minne från dina år inom innebandyn?
- Det är ett tråkigt svar. Men det är inträdet i Riksidrottsförbundet, får jag nog säga. Jag har varit med okristligt länge, haha.

Fakta
Namn: Stefan Kratz

Ålder: 55
Klubbar som spelare: Kristinebergs AIS, Teknikum IBK
Klubbar som tränare: Kristinebergs AIS, herrlandslaget
Styrelseuppdrag: Kristinebergs AIS, Dalarnas Innebandyförbund, Svenska Innebandyförbundet, Internationella Innebandyförbundet, Väsby IBK.

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55