Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Årets spelare, kandidat 1: Jonathan Edling

Världsmålvakten Jonathan Edling är först ut på herrsidan av de fem nominerade till årets spelare. Över 2021/2022 års säsong har han visat prov på sin enormt höga lägstanivå och under VM-finalen i Helsingfors var han inget annat än en svensk mur. Nu är FC Helsingborgsmålvakten nominerad till Årets spelare – för tredje året i rad.

– Det är en stor ära såklart och något man inte räknat med oavsett om man varit nominerad tidigare eller inte. Det visar att jag gjort någonting rätt och att andra ser det, säger den 31-åriga målvakten som är nöjd med sin formtopp under VM:

– Jag följde lagets form under hela säsongen känns det som. Vi i Helsingborg hackade ordentligt i inledningen och fick inte riktigt med oss resultatet. När VM sen närmade sig kom jag på något konstigt vis i form strax före och då blev det ju en rejäl topp precis under mästerskapet.

I semifinalen mot Schweiz och i finalen mot Finland bjöd Jonathan Edling på den ena matchavgörande räddningen efter den andra.

– Ja, vad ska man säga om det. Jag gjorde det riktigt bra under VM. Det är något som skiner över hela det här innebandyåret och något jag alltid kommer komma ihåg. 

Men trots succéåret var det inte självklart att Jonathan Edling skulle fortsätta i landslaget i år.

– Innan säsongen startade behövde vi i familjen ta och bestämma oss ordentligt kring landslaget. Vi fick vårt andra barn under juni och det var mest att vi var tvungna att veta vad det innebär. Det blir ju mycket mer jobb för min fru när jag är borta så det var inte helt lätt beslut, berättar Jonathan Edling:

– Men sen när vi väl tagit beslutet att köra så var det inget snack och det är klart att det känns ännu mer rätt så här efteråt med guldet.

Att vara nominerad är något Jonathan Edling är van vid numera. Nu är det tredje gången i rad och därmed kan det bli tredje gången gillt.

– Om jag skulle vinna skulle det vara det största i karriären på det personliga planet. Det tillsammans med att jag var topp 3 på listan över världens bästa spelare där efter VM. Det är inte vem som helst som blir Årets spelare så det är ett stort erkännande. Det finns så många bra spelare där ute.

Edling har även chans att bli den första herrmålvakten under 2000-talet att tilldelas priset.

– Det skulle givetvis vara riktigt kul. Jag vet inte varför det inte blivit någon tidigare under 2000-talet. Det har ju funnits många målvakter som varit riktigt bra genom åren. Men det är klart, samtidigt skulle det göra det ännu större att vinna det då, säger Jonathan Edling. 

Fakta:
Position: Målvakt  
Poäng grundserien: 1 (0+1)*
Nuvarande förening: FC Helsingborg
Moderförening: Forslövs IF
Tidigare nominering: 2019/2020, 2020/2021
* Sjunde raka SSL-året med minst en assistpoäng.

Totalt fem kandidater är nominerade till Årets spelare på både dam- och herrsidan.  
Vilka som blir Årets spelare presenteras under SM-finalen den 23 april.

Årets spelare i svensk innebandy utses i slutet av varje säsong.  Juryn till priset består av representanter från Svensk Innebandy, landslagen, Föreningen Svenska Superligan och media.  

Se tidigare års vinnare här.

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2022-04-24, kl 14:31