Information gällande Coronaviruset

Läs mer här.

Tight seger för damlandslaget mot Finland

De svenska damerna fick slita hårt. Finland pressade intensivt för kvittering men Sverige höll ut och kunde vinna Finnkampen med 4-3.

Resultatmässigt såg det ut att gå lekande lätt för Sverige. I fjärde minuten nådde ett långt uppspel Anna Wiman som på ett tillslag levererade bollen vidare till Amanda Delgado Johansson som satte 1-0. Minuten senare bröts ett finskt uppspel, Ellen Rasmussen rundade sin back och spelade över till Sofia Joelsson som utökade till 2-0. Innan perioden var över plöjde Rasmussen återigen fram längs högerkanten, spelade in till Emelie Wibron som kunde slå in sin egen retur. Trots svensk ledning med 3-0 såg Finland ut som allt annat än ett slaget lag. Sverige fick två numerära överlägen i inledningen av andra perioden, utan att lyckas utöka.

- Det blev en liten väckarklocka där efter första perioden. Välkommen in på den internationella scenen, ungefär. Vi fick i och för sig väldigt bra utdelning på våra spelvändningar i första. Men Finland hade också lägen, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Hon imponerades väldeliga över Finlands sätt att spela idag. Åtta minuter in i andra perioden fick de ett frislag långt ut på vänsterkanten. Det slogs snabbt och ställde i övrigt stabila Sophia Lundmark i svenska kassen. Reduceringen var ett faktum. Minuterna senare visade systrarna Kauppi prov på sin briljans. I en blixtsnabb spelvändning serverade Veera Kauppi systern Oona som stänkte dit 3-2-bollen. Sverige svarade blott 32 sekunder senare och utökade därmed ledningen till 4-2, genom Sveriges bästa spelare för dagen, Ellen Rasmussen.

- Det var en godkänd insats idag, säger hon blygsamt och fortsätter:
- Jag hade lite bolltapp och sånt som man alltid kan förbättra men vi fick bra stäm i kedjan. Jag tycker vi kontrollerar matchen vid 3-0, sedan kommer de ikapp och det satt hårt inne till slut. De är duktiga i 6 mot 5 och i offensiven över huvud taget. Vi kanske tappade gnistan lite i försvaret, förklarar hon.

I slutperioden ökade intensiteten ytterligare och det skapades mängder av chanser åt båda hållen. Oskärpa i kombination med två skickliga målvakter gjorde att det dröjde till 17.36 innan Oona Kauppi kunde dundra in sitt andra mål för matchen. Finland tog time out och satsade fullt framåt i 6 mot 5. Sverige blev rejält tillbakapressade men höll undan och vann därmed Finnkampen.

- Jag tycker att det var en bra match med bra intensitet. Finland stressar oss högt och vi blir lite tagna på sängen. De får matchen att anta hawaii-karaktär och i den spelformen är de skickliga. Vi har en del att förbättra, framför allt i duellspelet, både med och utan boll. Där vinner Finland idag, säger Åsa Karlsson

Utöver Ellen Rasmussen framhåller förbundskaptenen målvakten för dagen, Sophia Lundmark, som gjorde sin första landskamp sedan VM-kvalet 2015.

- Kul att det gick bra för Sophia. Hon är oerhört stabil och tät i kassen idag, avslutar Karlsson.

Foto: Juhani Järvenpää

Matchfakta
Finland-Sverige 3-4 (0-3, 2-1, 1-0)


Första perioden
0-1 (4.05) Amanda Delgado Johansson (Anna Wiman)

0-2 (5.20) Sofia Joelsson (Ellen Rasmussen)
0-3 (17.44) Emelie Wibron (Ellen Rasmussen)

Andra perioden
1-3 (8.17) Mia Karjalainen (My Kippilä)

2-3 (12.29) Oona Kauppi (Veera Kauppi)
2-4 (13.01) Ellen Rasmussen (Emelie Wibron) 

Tredje perioden
3-4 (17.36) Oona Kauppi (My Kippilä)

short_text    Skrivet av Anton Rosenblad 2 september 2018