Åldersdispenser

Åldersdispens i av Hallands Innebandyförbund administrerade tävlingar

Tänk på att dispenser är till för individens utveckling för att kunna flyttas till en lämplig spelnivå. Dispenser är ej till för att toppa lag. Missbrukas dispenshanteringen av en förening kan Hallands Innebandyförbund ta bort möjligheten till dispensen.

Målvakten får vara ett år äldre än serien målvakten deltager i, utan att ansöka om dispens.

Gällande dispens för överårig målvakt innebär:
1. Överårig målvakt får under inga omständigheter bli utespelare under matchen.
2. Finns det målvakt i aktuell åldersgrupp skall denna spela
re alltid ha platsen i mål.
3. Finns yngre målvakt i föreningen skall denne spelare få chansen att stå i den äldre serien.

Lag som har blandad åldersstruktur kan klassas in av Hallands Innebandyförbund och undantas dispensregler. Dessa lag markeras i spelschema med sin åldersstruktur, t ex IBK Dispens, 00-03 och en *. Se även seriekrav för de olika nivåerna.

 

Spelare född 2003 eller senare får enligt Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser inte deltaga i seriespel för seniorer.

Särskild dispens kan sökas i Halland för spelare född 2003 när det gäller Damer Div 1, Herrar Div 2 och Herrar Div 3. Dispens kan sökas av spelare som tidigare spelat seniorinnebandy eller anses vara långt fram i sin utveckling. Ansökan görs i "Ansökan om dispens".

Förening får ansöka om maximalt fem (5) dispenser per serier. Förening får använda maximalt 2 dispensspelare per match. Avgift för dispens, 200 kronor per spelare.

OBSERVERA ATT SPELARE MED DISPENS HAR RÄTT ATT DELTAGA I ANDRA SERIER UTAN ATT DISPENSEN FÖRVERKAS! T ex spelare född 2003 med tävlingsdispens i D1/H2/H3 har rätt att spela i utvecklingsserie och röd serie (där de har rätt ålder). När spelare född 2003, med dispens, spelar i utvecklingsserie räknas denna spelare i "representationslagsspelarna" om han/hon deltagit i senaste representationslagsmatchen.

Flick- och damspelare kan söka dispens för spel i pojk- och herrserier. Flickor, födda 2002 eller senare, äger fritt rätt att deltaga i pojklag i samma åldersklass inom sin förening. Flickspelare får vara två år äldre än den rekommenderade åldern på klassen.