2018-04-04 10:00

Årets spelare, kandidat 3: Moa Tschöp


Foto: Idrottsfoto

I överlägsen stil vann Moa Tschöp poängligan i Svenska Superligan, som den första backen på damsidan genom tiderna. Nu är den superoffensiva backen nominerad till Årets spelare.
- Jag vill hela tiden framåt och vara avgörande, säger hon.

Redan tidigt den här säsongen insåg innebandysverige att Moa Tschöps poängproduktion skulle kunna bli något extra. När serien summerades var det ett faktum. Tschöp blev historisk som den första back på damsidan att vinna poängligan. På 26 matcher blev det 76 (24+52) poäng.

- För mig är det här en av det bästa säsongerna som jag har gjort. Dels kommer jag från en bra försäsong som har gjort att jag har tagit nästa kliv i min utveckling. Dels är jag trygg i min roll och jag har fått mycket förtroende av tränarna, säger hon.

Individuell utveckling i landslaget har också gjort att Tschöp har tagit nästa kliv i sin karriär. Med landslagsstabens hjälp har hon sett nya saker i spelet, och hon vet själv vad hon alltid strävar efter på planen.

- Jag vill hela tiden framåt och vara avgörande. Jag tittar alltid upp och min första tanke är att hitta en avgörande passning. Hittar jag inte den spelar jag enkelt i stället. Jag går allt som oftast rakt på kassen och jag har fördel av mitt spelsinne. Det är därför jag gör så många assister.

Tschöp fick också en extra fjäder i hatten den här säsongen genom VM-guldet i Bratislava i december.

- Det är en anspänning som innebär att om vi gör det vi ska vinner vi guld. Men det är inte helt enkelt. Guldet blev speciellt eftersom det blev på straffar igen. Vi hade inte räknat med det. Men det är också de vinsterna som räknas lite extra i hjärtat.

Fakta
Namn: Moa Tschöp
Klubb: Täby FC IBK
Position: Back
SSL-poäng 2017/18: 76 (24+52)

Tidigare presenterade kandidater:
Amanda Delgado Johansson, IKSU
Anna Wijk, KAIS Mora IF

Om Årets spelare:
Fem kandidater presenteras på dam- och herrsidan. De två spelare som blir utnämnda till Årets spelare presenteras under SM-finalveckan.


Författare: Anton Rosenblad