Sammanfattning P15-gruppspelet - Innebandy.se
2011-01-08 18:16

Sammanfattning P15-gruppspelet

Här sammanfattar Micke Åhlund, ledare i HJ17-laget, Sörmlands matcher i gruppspelet i P15.

Upplands IBF - Södermanlands IBF 4-3

Målskyttar Södermanland:
Robert Andersson 2
Anton Skog 1

Efter en minst sagt dramatisk resa upp till Värmland där det i snökaoset blev avtorkningar av vindrutetorkarnas isbildningar varannan kilometer på samtliga minibussar är nu P-15 laget på plats i Karlstad. Man har inkvarterat sig på Scandic Winn för ett par timmar sedan och även hunnit med och fått i sig lite mat inför laddningen av kvällens match och drabbning mot Upplands IBF.
Ett Uppland som mestadels består av spelare ifrån Hagunda IF. Men även stora innebandyföreningar såsom IK Sirius, Gottsunda och Livets Ord är representerade.
Spelare i motståndarlaget att hålla extra koll på är bland annat Anton Alm som trots sin ålder (15 år) tagit en av centerplatserna i Gottsundas Div 1 lag. I mål har man duktige David Wigfeldt ifrån Livets ord och det kommer bli en tuff uppgift att få hål på honom skulle jag tro.

Enligt rapporter så kommer Södermanland att starta matchen på 3 femmor. Hur konstellationerna på dom kommer att se ut är inte riktigt klart ännu men det återkommer jag med senare. I mål startar Södermanland med Henrik Ojeda Mayta.
Tyvärr så är tydligen planen i Sundsta Sporthall av modell mindre och det är enligt rapporter inte till någon fördel för vårt Södermanland. Eller vadå, det är ju bara och ladda och skjuta i krysset vetja! Vi får hoppas att Sörmlandspubliken som är på väg upp till Karlstad hinner fram till matchstart.
Tydligen har det varit en olycka några mil ifrån och långa bilköer har bildats. Södermanlands spelare ser sammanbitna men framförallt riktigt riktigt taggade ut på uppvärmningen meddelas det nu ifrån Sundsta Sporthall.
Snart dags för match! Återkommer med matchrapporter i pausen.

Efter en typiskt öppningsperiod i en premiärmatch med mycket nervöst och krampaktigt spel så hittade Sörmlandslaget sitt spel i slutet av perioden och det såg stundtals riktigt bra ut.
Innan dess så hade Södermanland kvitterat 12.17 genom Robert Andersson på pass av Jesper Langhof. Uppland tilläts lite enkelt ta ledningen tidigt i matchen utav tidigare nämnde Anton Alm.
Kommentarer ifrån läktaren säger att Robert Andersson, Marcus Jonsson och Jesper Stenström har sett riktigt heta ut i första perioden och det skulle inte förvåna om det är just någon av dessa som kommer att avgöra kvällens tillställning.

Andra periodens spel var fortsatt lite krampaktigt ifrån Södermanlands sida . Man provade och ändrade om lite och gick ner på 2 femmor med nya formationer samt att man provade och gå över till att spela 2-2-1. Tyvärr så tillåter man Uppland att precis som i första periodens mittskede ta ledningen i matchen genom nr 16 Lowe Fredriksson-Eklund assisterad av Anton Alm.

Tredje perioden började precis tvärt emot vad Södermanland hade hoppats på. 2 snabba mål i början av perioden utav Upplands Gustav Klang. 2 individuellt skickligt komponerade mål utav denna Gustav som även blev utnämnd till matchens spelare blev till slut ett för mycket att hämta igen för vårt Södermanland.
Södermanland försökte in i det sista att kriga till sig i alla fall 1 poäng i matchen, men närmare än 3-4 kom man aldrig trots att man med 1.20 kvar av matchen chansade och tog ut målvakten i hopp om en kvittering. Lagets avslutande mål gjordes av en mycket hårt jobbande matchen egenom Robert Andersson samt Anton Skog, både assisterade av Jesper Kivipaasi.
Nu blir det till och bryta ihop en stund och sedan komma igen redan i morgondagens fight emot Östergötland.

Södermanlands IBF - Östergötland IBF 3-1

Målskyttar Södermanland:
Markus Jonsson 1
Omar Aldeeb 1
Robert Andersson 1

Efter att slickat såren efter gårdagens bittra uddamålsförlust med 3-4 ser Södermanlandslaget fram emot dagens drabbning emot Östergötland.
Enligt rapporter har distriktsledningen P-15 under gårdagskvällen gått igenom det som var bra och det som var mindre bra med grabbarna och man ser med tillförsikt fram emot dagens fight. Framför allt kommer man att försöka ta med sig slutdelen av gårdagsmatchen och inställningen till att vilja komma tillbaka och vinna.
Man räknar med att starta med ungefär samma manskap som igår, alltså 3 femmor men med lite ändringar på backplatserna. Tydligen så startade Rasmus Ekström gårdagens match och får vila idag, så nu är det i alla fall dags för Henrik Ojeda Mayta att vakta kassen.
Matchorder är att ta tag i bollarna och vårda dom och passningar mer och att grabbarna måste vara mer aggressiva över hela banan. Backarna måste våga ta mer egna beslut och våga hota vid uppspel.

Och kanske det viktigaste! Det är nu eller aldrig. Vinst är det ända som räknas framöver om man vill fortsätta vara med i turneringen.

Östergötland åkte även dom på en torsk under gårdagen. Trots många powerplay-spel mäktade man inte med Dalarna som ganska enkelt vann med 5-2.
Östergötland har en hel uppsjö med poängmaskiner men några spelare att hålla ett extra öga på i dagens match är bland annat: Lagkaptenen William Larsson som är en vass avslutare samt Felix Lanver som inte ofta går poänglös ifrån match.

Uppvärmningen pågår för fullt och det ser ruskigt taggat ut i Södermanlandslaget enligt rapporterna. Snart dags för match !!

Första perioden är avklarad och Södermanland har en 1-0 ledning med sig in till pausevila. Men det var ändå Östergötland som började matchen bäst och tryckte tillbaka Södermanland ner i egen zon och hade ett par giftiga avslut som Henrik Ojeda Mayta i Södermanlandsmålet lyckades avvärja.
Efterhand så är det ändå Södermanland som tagit över matchen och har utöver målet även haft 2 bollar i ramen som lika gärna kunde varit mål.
Efter 8.37 fick Södermanland chansen att spela Powerplay och hade ett jätteläge att utöka sin ledning när Oliver Engvall bara skulle lägga in bollen i öppen kasse men Östergötlands keeper gör en kanonräddning av sällan skådat slag. Applåder på den räddningen!!

Södermanland spelar precis så aggressivt och tufft över hela banan som man pratat om innan match. Värt att notera är att både Robert Andersson och Jesper Kivipaasi dubblerar, spelar både forwards och backar i denna match.
En som såg riktigt het och bra ut i första perioden var Jesper Langhov!
Dags för andra perren!

Ett rent ställningskrig i andra perren och inget av lagen ville släppa till några chanser för motståndarlaget. Så mycket mer än att Östergötland kvitterat + att man hade något hyfsat läge i slutet av perioden när man spelade Powerplay finns inte att rapportera.

Efter att suttit på bänken i 2 perioder fick Strängnäs Omar Aldeeb chansen i 3:e perioden. Och som han tog den! Redan i sitt tredje byte fick han raka in Södermanlands ledningsmål, vackert framspelad av planens gigant Robert Andersson.
Robban var inblandad i det mesta i slutet av matchen och hann både med att utöka Södermanlands ledning till 3-1 samt även missa en straff med halvminuten kvar av matchen. Men vad gjorde det, Södermanland inkasserade sin första vinst i detta SM och är i allra högsta grad med och fightas om platserna till slutspelet.

Södermanlands IBF - Dalarnas IBF 3-1

Målskyttar Södermanland:
Robert Andersson 1
Jesper Langhof 1
Jesper Kivipaasi 1

Efter att ha gottat sig åt gårdagens seger så var det tidig uppgång i morse för grabbarna i Södermanlands P-15 lag. 06.00 var det dags för en promenad som även innehöll diverse gymnastiska övningar för att få igång kropp och knopp.

Sedan har man ätit en fin frukostbuffé och tagit sig till hallen för ännu en kort bensträckare utanför hallen.

Man kommer att starta dagens match ungefär som man gjorde i förra. Man kör på 3 femmor, med någon förändring i någon av kedjorna. Robert Andersson och Jesper Kivipaasi fortsätter att dubbla som backar och forwards.
Fortfarande gäller samma sak som under gårdagens match. Aggressivt och tufft spel över hela banan och något annat än vinst är det inte som gäller även i denna match.
Och precis som inför tidigare matcher så ser grabbarna fokuserade på uppvärmningen kort före matchstart.

P-15 laget är ju återigen tillbaka i Sundsta Sporthall och den hallen är ju av modell mindre, vilket i vanliga fall inte brukar gynna Södermanland.
Men efter första periodens propaganda spel kanske man får tänka om vad det gäller det. Förutom 2 heta lägen för motståndarna, som förövrigt Ekström i Södermanlandskassen räddade med bravur har det bara varit ett lag på plan.
Södermanland dominerar stort och tog också helt rättvist ledningen efter 3.56 genom Jesper Langhof assisterad av Philip Lindkvist.
Med 3 och en halvminut kvar av perioden fick man chansen att spela powerplay. Man skapade mängder med bra lägen att öka på sin ledning och fick till slut utdelning genom Robert Andersson, läckert framspelad av Oliwer Engvall.

Kanske gick det lite lätt för Södermanlands P-15 grabbar i första perioden, där man fick göra lite som man ville.
För det var ett helt annat lag och en helt annan inställning i andra perioden. Man gick ner sig lite i både passningstempo och löpningar och bjöd in motståndrana Dalarna i matchen igen, och matchbilden blev mer jämn än i första perioden.
Därför var det skönt att man lyckades trycka dit 3-0 i slutet av perioden genom Jesper Kivipaasi, framspelad av Markus Jonsson. Just nämde Kivipaasi, samt Oliver Engvall och Anton Nilsson har sett riktigt bra ut under första delen av matchen.
Snart dags för tredje perioden och enligt rapporter ska det mycket till nu för att vi ska tappa detta! Men man vet aldrig, det går fort i innebandy;-)

Tyvärr så fortsatte Södermanland att gå ner sig i tempo även i sista perioden. Samtidigt som Dalarna kände av att dom fortfarande hade chansen och började flytta upp spelet och trycka på mera frammåt i banan, så matchen blev till slut ganska jämn. Men Södermanland lyckades till slut ändå vinna, även om man efter halva perioden släppte in 1-3.
- Det blev onödigt spännande i slutet och hade Dalarna inte missat öppet mål i andra perioden så vet man inte hur detta hade slutat, var en av kommentarerna ifrån läktaren.
Till matchens spelare utnämndes Södermanlands nr 3 Robert Andersson.

Nu väntar en helt avgörande match mot Småland klockan 14.00. Ett Småland som körde över Dalarna med hela 10-1. Det blir något och bita i för våra P-15 grabbar.

Smålands IBF - Södermanlands IBF 3-7

Målskyttar Södermanland:
Robert Andersson 4
Markus Jonsson 2
Jesper Kivipaasi 1

Vinna eller försvinna!
Där har vi lite förutsättningarna inför matchen mot Småland för att vara helt klara att gå vidare till slutspel. Det finns en mikroskopisk chans att gå vidare på annat sätt om andra resultat stämmer in till 100%, men Södermanland kommer gå för fullt och gör allt för att avgöra detta på egen hand!

Man kör vidare på det vinnande konceptet med 3 formationer och med Kivipaasi och Robban som dubblerande backar/forwards. Den positiva känslan är att man efter att ha startat SM lite halvknackigt successivt bara blivit bättre och bättre och trenden än så länge går rakt upp.
Man kommer att försöka bibehålla sitt aggressiva och tuffa spel över hela banan och minska ner svackorna man haft i tidigare matcher.

Småland har 2 segrar och en oavgjord så här långt och man vann övertygande stort när man besegrade Dalarna med hela 10-1.
Spelare för Södermanland att se upp med i Smålands lag är dels lagkaptenen Hannes Blomkvist men kanske framför allt lagets sista post Edin Omanovic som varit riktigt bra i tidigare matcher.
Grabbarna har varit i snöovädret utanför arenan och "värmt upp"!! Nu är man igång och värmer inomhus och har man set taggade ut inför tidigare matcher så ser man tydligen "Toktaggade" ut inför denna match.
Snart dags för matchstart! Kom igen nu Södermanland....

Då var första perioden till ända och man kan konstatera att det är Södermanland som leder tillställningen med 2-0.

Men det är Småland som äger spelet och det är dom som skapar mest. Men Södermanland lyckas styra ut Smålandsspelarna runt kanterna och ser till att avsluten kommer långt utifrån, och dom skotten som hittar fram har Henke i målet inga som helst problem med.

Södermanland tog ledningen efter 6.22 efter det att Robert Andersson tog bollen på mittplan och drev ut på kanten och lossade "stora kanonen".
2-0 gjordes i powerplay där Jesper Kivipaasi ifrån sin backposition fick sikta in sig och dra dit ett dragskott ifrån mittplan. Nu gäller det att inte går ner sig och tappa intensiteten som man gjort i tidigare matcher.

Södermanland fortsatte sitt fina spel även i början av andra perioden.
Redan efter 5.01 så ökar man på sin ledning till 3-0 genom Markus Jonsson assisterad av Oliver Engvall.
Tyvärr så drar man på sig 2 utvisningar i mitten av perioden och i spel 5 mot 3 orkar inte Södermanland stå emot till slut och Småland reducerar till 1-3.
Men med 2 minuter kvar på perioden får vi se en repris på 1-0 målet. Robban Andersson snor återigen åt sig bollen av motståndarna på mittplan och trampar iväg och hänger dit 4-1 stenhårt i bortre krysset.

I slut minuten drabbas Södermanland återigen av en utvisning. Och i spel 4-5 får Södermalands Kivipaasi ett jätteläge då han bryter ett pass på mittplan och kommer helt ren med Edin Omanovic i Smålandsmålet. Tyvärr får han ett slag på klubban precis i skottögonblicket som domarna missar helt och målchansen går förbi.

Det är Småland som fortfarande styr spelet på plan men Södermanland spelar oerhört smart och vänder spelet i kontringar gång på gång.
1 period kvar nu, håll i nu Södermanland........

Södermanland får starta sista perioden med spel i boxplay. Gustav Widuss som blev utvisad i slutet av andra perioden hade fortfarande tid på botbänken att klara av. Men man lyckas reda ut anstormningen ifrån Småland.

Efter 2.43 så kommer ändå reduceringen fram till 2-4 av Småland och en viss nervositet borde kanske sprida sig hos våra P-15 grabbar. En som inte verkar känna av stundens allvar i denna match är Robban Andersson som återigen kliver fram och visar vägen. Först hänger han dit 5-2 framspelad av Philip Lindkvist för att sedan på egen hand hänga dit sitt 4:e och Södermalands 6:e mål för dagen.
Bara 10 sekunder senare så "stänger" Markus Jonsson matchen med sitt andra mål för dagen, vackert framspelad av Markus Strand.
Småland tillåts i slutet av matchen hänga dit ett "tröstmål" och slutresultatet skrivs till slut till 7-3 i Södermanlands favör och vi är vidare till slutspel.
HÄRLIGT!!!!
Nu väntar favoriterna Stockholm i kvartsfinalen som börjar 20.00 i HAIK Arena i Karlstad.

 


Författare: Jonas Olsson