Sörmland i SM-final - Innebandy.se
2007-04-17 13:03

Sörmland i SM-final

När damernas SM-final avgörs i Globen på lördag så är det Peter Palmelius, Eskilstuna, och Stefan Öberg, Strängnäs, som dömer.

Grattis till finalplatsen, Peter!Peter Palmelius
Tack!

Hur har säsongen gått för er?
Det har gått mycket bra för oss. Vi har bl.a. fått döma 14 matcher i
herrarnas elitserie plus två kvalmatcher till elitserien. Totalt har vi dömt 43 förbundseriematcher med matchen på lördag.

Vilka är det intressantaste matcherna som ni dömt den här säsongen?
Vi har dömt många intressanta matcher. Men om jag måste säga någon speciell så får det bli tv-matchen mellan Helsingborg och Järfälla. Det var lite annorlunda att vara mickad och få instruktioner från tv-teamet när man ska blåsa igång osv. Sen var det drygt 1 800 personer på läktaren som hördes rätt bra. Sen måste jag säga att det var kul att få döma regerande svenska mästarna AIK hemma i Solnahallen mot Dalen i slutet på januari.

Hur länge har du dömt?
Jag gick min första domarkurs 1992. Så det här är min 15:e säsong. Jag har varit förbundsdomare sedan 1996. Med Stefan Öberg har jag dömt i sex säsonger.

Hur kom det sig att du började döma?
Innan min förening började spela i serien så spelade vi i korpen och Unga örnar. Där fick klubbarna stå med egna domare. Så jag dömde en del där och tyckte det var kul. När vi började spela seriespel i Södermanland så kom det inbjudan till domarkurs som jag nappade på. Efter det har det rullat på.

Har du någon bakgrund som spelare?
Jag började att spela innebandy 1988. Ett år senare bildades Hammarens IBK där jag var målvakt. Vi spelade i division 4 som bäst. Min största merit var väl när jag blev uttagen till Sörmlandslaget i början på nittio-talet. Men när dömningen tog så mycket tid var det svårt att kombinera det med spelandet. Så jag lade målvaktsmasken på hyllan för att satsa på dömandet
helt och hållet.

Vilket är det roligaste minne från innebandyplanen?
Elitseriedebuten 6 januari 2005 i en nästan fullsatt Lisebergshall.
Jönköping vann med 13-5 mot Helsingborg. Och vi gjorde en väldigt bra match.

Hur tycker du att innebandyn har utvecklats de senaste säsongerna? Jag tänker då främst på bedömningsnivåerna och hur spelarna försöker tänja på reglerna
För 15 år sedan var det väldigt petigt i innebandyn. Så fort det var en närkontakt så blåste domarna. Men i takt med att spelarna och domarna har blivit bättre så har toleransnivån ökat och spelarna och domarna kan hantera det på ett bättre sätt idag. Vilket har gjort innebandyn mer attraktiv.
Jag vet inte om spelarna försöker tänja på reglerna, men däremot försöker spelarna tänja på domarens toleransnivå och spela på gränsen, framförallt i elitserien. Därför är det viktigt att sätta en tydlig nivå från början på matchen.

Och om Du tänker på hur innebandyn i övrigt utvecklats? Har det blivit mer teknisk eller mer fysisk? Några finesser i spelet som kommit eller försvunnit?
Jag vill nog påstå att både det tekniska och det fysiska spelet har
utvecklats. Allt är mer seriöst och en del pengar har kommit in i sporten. Så kraven höjs på spelarna hela tiden. Sen har taktiken kommit in mycket mer. Allt är mer styrt. Vilket har gjort att en del matcher blir lite tråkigare att se på. För ett par år sedan var det mer tuta och kör. Zorro-finten är väl den finess som kommit på senare tid. Det är en läcker fint att se på men svår att bedöma som domare, dels för att det går väldigt fort, dels för att bedöma hög klubba eller inte.

Ni dömde ju semifinalserien mellan Rönnby och Balrog B/S. Hur känns det att ha dömt det ena finallaget så mycket på sistone och inte alls ha dömt det andra finallaget, IKSU?
Rönnby är nog det damlag vi dömt mest genom åren, så dem har vi bra koll på. IKSU däremot har vi av geografiska hänsyn inte dömt lika mycket. Vi dömde dem dock mot Balrog i höstas.
Så lite koll har vi på dem också. Men det hade inte varit någon nackdel om vi hade dömt dem i någon slutspelsmatch.

Vad har ni för målsättning med ert dömande? Hur kommer ni att satsa framöver? Är herrfinalen nästa mål? VM?
Våran primära målsättning är att slå sig in som ordinarie elitseriedomare redan till nästa säsong. Om vi kommer dit får vi sätta nya mål...

Vi önskar Peter och Stefan lycka till i troligen fullsatt Globen.

Artiklar på www.innebandy.se:
Finaldomarna utsedda 
Utsålt i Globen på lördag


Kontaktperson: jonas.olsson@soibf.nu
Författare: Jonas Olsson