2013-04-22 10:35

Sammanfattning ordförandekonferens

Lördagen den 6 april genomfördes årets ordförandekonferens på Hotel Rogge i Strängnäs, vilket blev en riktigt bra konferens. De deltagande föreningarna var: Strängnäs, Flen, Trosa, Kringelstaden, Torshälla, Katrineholm, Malmköping, Nyfors, Telge, Mesta, Onyx, Gnesta, Nykvarn och Standard.

Dagen började med att Söibf´s ordförande Stefan Johansson önskade alla välkomna och delade in samtliga deltagare i tre grupper. Dessa grupper roterade mellan ”diskussionrummen” Tävlingskommittén (TK), Domarkommittén (DK) och Utveckling/Utbildning/Distriktslag/Övrigt.

TK
Tävlingskommittén ber att få tacka för en mycket trevlig ordförandekonferens. Att få diskutera våra idéer med er öga mot öga var mycket givande och vi hoppas att det inte var sista gången det sker. Här kommer en kort resumé på det vi diskuterade. Känner ni att ni vill säga något mer om detta eller något annat så ring gärna.

Dam- och flickserierna har vi jobbat hårt med. Vikande siffror i statistiken oroar. En av de åtgärder vi ser som en möjlig lösning på sikt är att göra allt vi kan för att starta en DJ serie. Kan det vara lättare att nyrekrytera unga tjejer om de vet att de får möta jämnåriga istället för att tvingas kliva in i en seniorserie på en gång? Vi kände i alla fall att ni föreningar ville pröva vårt förslag på serier nästa år. Förslaget vi lägger fram är att vi ska ha en D2 och skippar D3. Istället ska vi ha en DJ 20 serie med 2 överåriga spelare tillåtna. Skulle man ha t.ex. 3 överåriga spelare så ansöker man om dispens. Vi har haft samtal om samarbeten med både Östergötland och Västmanland. Det har inte utmynnat i något konkret i dagsläget, men samtalen fortsätter. Så fort serieanmälningarna kommit in så kommer vi att återkomma till er föreningar.

Hur ska vi göra med D2? Ska vi ha en rak serie hela säsongen eller ska vi köra enkelmöte fram till nyår och dela upp serien efter?

Att övergå till nivåanpassat på pojksidan var nästa punkt. Även där fick vårt förslag gehör från föreningarna. Det vi diskuterade mest i grupperna, och det vi även lagt ned tid på i TK, var huruvida vi ska gå in och skapa begränsningar för att flytta spelare mellan olika lag för att förhindra toppningar. Men vi i TK valde att inte förorda detta och ni köpte det. Vi måste kunna respektera varandra i innebandy-Sörmland och inte göra så mot varandra. Och detta är något vi räknar med att det kommer att diskuteras på de obligatoriska serieträffar vi kommer att anordna i samband med DM-helgerna v 39 och
v 40. Och där kom även ett förslag från en förening om att ha en serieträff efter halva säsongen och utvärdera, något vi i TK gärna ställer oss bakom. Många distrikt har valt att, enligt den SIU-modell som svenska innebandyförbundet tagit fram, övergå till nivåanpassat. Vi har valt att satsa på en försiktig nivåanpassning till att börja med.

Vi har valt att prova något som en del andra förbund nämnt som en succé. Vi kommer att låta de som nästa säsong börjar spela sammandrag börja med att spela på halvplan med 1 målvakt och 3 utespelare på plan samtidigt. Matcherna ska spelas 1 x 15 minuter. Detaljer kring allt kommer senare.

Vi pratade lite om detta med matcharrangemang. TK önskar att vi fr.o.m. säsongen 2013/2014 snäppar upp våra matcharrangemang i våra båda högsta distriktsserier, H2 och D2. Vi pratar om speaker, sargvakter och liverapportering via IDA (eller vad nu det nya systemet kommer att heta när detta står klart).

Vi pratade lite om att det nya systemet med hanteringen av matchprotokoll inte fungerat 100-procentigt denna säsong. Det står klart och tydligt i den instruktion som ligger ute på SöIBF’s hemsida att hemmalaget ska skicka in protokollet efter avslutad match. Nu är ni många som missat detta och det kan lätt hända vid en stor förändring. Vi jobbar på att detta ska fungera nästa säsong så att vi slipper införa böter. Det är viktigt att protokollet kommer in till kansliet.

Sen pratade vi om DM i höst. Vi väljer att starta säsongen med DM, helgerna v 39 och v 40. Torshälla IBK kommer att vara medarrangör till detta och det innebär att matcherna kommer att spelas i olika hallar i Torshälla och Eskilstuna. Grejen med att göra detta är att vi ämnar göra ett konvent av DM. Domarutbildningar ska hållas. Kanske även vanliga ledarutbildningar, men framförallt serieträffar. Viktigt att ni tidigt tänker på detta. Detta kändes positivt bland er föreningar och andra var villiga att ta över efter Torshälla.

Och i och med detta så kommer en annan punkt upp. Att inte lämna sena återbud till tävlingar. Tyvärr så har det förekommit under denna säsong att återbud kommit så sent som sista veckan när allt är lottat och klart och domare är tillsatta. Det är oerhört nonchalant mot alla andra och inte minst de som arrangerar. Samma sak där, sunt förnuft och respekt för varandra borde vara tillräckligt så att vi slipper börja vifta med böteslappar. Finns inget tråkigare.

Vi hann även med att snabbt beröra detta med barnidrott. Ska vi tillåta 11-åringar att delta i seriespel när RF förordar att man inte ska tävla innan 12 års ålder? Detta är en oerhört svår fråga och inte minst när man beaktar det som SIU talar om. Vi hann bara beröra detta och uppmuntrar gärna er föreningar att föra denna diskussion hemma hos er och komma med synpunkter till oss i TK.

 Övriga punkter vi diskuterade:

*Poängavdrag istället för böter?

*Begränsa/styra/ta bort speaker i sammandrag.

*Önskemål om att sammandrag spelas i närområdet.

*Gemensam starttid sista omgången( D2 och H2)?


Vi hann med en hel del under de 90 minuter per grupp vi fick. Ändå så känns det som att mycket återstår. Det får vi ta på serieträffarna i höst.

Hör som sagt gärna av er.

Tävlingskommittén

 

DK
Hos DK var det mycket förslag och här kommer ett axplock av det som diskuterades.

* Domararvoden.

* Olika betalnings alternativ t.ex. Swish, utbetalning till konto.

* Föreningar tillsätter sina egna domare till sammandragsspel.

* Utse en domare per förening som hjälper och stöttar föreningsdomare.

* Domarvärdar under sammandragsspel.

* Domarlistan på soibf.nu behöver uppdateras.

* Domarutbildningar.

* Domarnivå. 

 

Distriktslag

* F15 och P15 fortsätter som vanligt kommande säsong, medan förslag på att DJ17 och HJ17 sköts av två ledare som under säsongen scoutar spelare diskuterades.

* Föreningar önskar andra sätt att sköta administrationen kring distriktslag. Till exempel då spelare byter lag mitt under distriktslagsuttagningar.

* Ett dokument bör tas fram över vad som gäller för ledare och spelare i distriktslag, olika kriterier måste uppfyllas.

* Lista ska skickas ut till nominerade spelares föreningar så att de håller koll på vilka som blivit nominerade.

 

Utbildning

* Under året har knappt 300 ledare i Sörmland gått grundutbildning. Det har visat sig vara lyckat att lägga utbildningar på hemmaplan, och till fördjupningsutbildningarna kommer vi försöka sträva efter samma upplägg.

* Utbildningsplan inför kommande säsong ska finnas tillgänglig för föreningar senast innan sommaren.

 

 

Efter lunchen gick vi igenom de inkomna motionerna.

Motion 1 (Nykvarns IF)

Här yrkar TK på bifall.

Mötet väljer att bifalla Nykvarns motion.

Motion 2 (Nykvarns IF)

Här yrkar TK på bifall men med följande ändringar

-          Flyttande lag kontaktar domarna

-          Nytt speldatum ska vara klart inom 5 dagar annars bestämmer kansliet spelplats.

-          Matchen ska spelas inom en månad. Dock ej efter sista spelomgång.

Nykvarn valde då att dra tillbaka sin motion, varpå mötet valde att bifalla Nykvarns motion med TK´s tillägg.

Motion 3 (Trosa Edanö IBK)

Här yrkar TK på att avslå motionen.

Mötet väljer efter omröstning att avslå Trosa Edanö IBKs motion.


Kontaktperson: Kansliet