2017-03-22 15:10

Hur behåller vi våra domare?

Vi fick idag ett mejl från två unga tjejer som gör sin första säsong som föreningsdomare. De har varit och dömt ett sammandrag med flickor födda mestadels 06–07. Ni kan läsa hur de har upplevt sitt uppdrag nedan. Föreningarnas namn samt domarnas namn har vi plockat bort. För vi vill inte hänga ut någon, utan vill snarare belysa problemet som idag finns i hallarna.

" Hej!

Jag och min kollega var och dömde ett sammandrag i helgen. Det börja med att en ledare i ett av lagen började klaga på att vi blåste fel och att det inte blev mål när det blev det. Sedan blåste vi av för att det var en tjej som gjorde illa sig och då klaga de på att vi inte kunde döma och sa till laget att de skulle prata med de "dåliga" domarna. Efter det så trampa en från de båda lagen vi dömde på varandras klubbor så de halka omkull men vi kunde ju inte blåsa för det och vi avvaktade även ifall vi var tvungna att blåsa ifall de hade gjort illa sig, men de reste på sig direkt och den från det andra laget som inte var "föreningens namn". "Föreningens namn" spelaren sprang till avbytarbänken och grät och klagade på oss för det hade tränarna gjort innan det hände ungefär tre gånger. Efter matchen så sa den ena ledaren till tjejerna i laget att de inte skulle tacka oss som vi upplever det, efter det så tacka alla i det andra laget som vi hade dömt då, och några från "föreningens namn" men det var inte många och de andra bara gick förbi och kollade på oss. Sen efter det så tog "föreningens namn" ledare och prata med ledaren i det andra laget, då tog jag med min kollega och gick och sa att vi inte kan blåsa om de inte gör illa sig eller om de gör något fel och de halkade bara på varandras klubbor. Då sa "föreningens namn" ledare att vi skulle blåsa av mer vid närkamp för att det är storleksskillnad och då sa jag att vi inte kan göra det för vi måste följa regelboken. Sedan tackade vi, ledare från "föreningsnamn och den ena från "föreningens namn" den andra bara gick utan att säga något och de tacka inte oss på någon av de andra matcherna heller." 

 

Det blir inte lätt att få unga domare att fortsätta när vuxna utrycker oss som ovan.
En föreningsdomare är inte en färdigutbildad domare. De har endast gått en halvdagars utbildning med teori. Sen är tanken att de ska döma sammandragsspel en säsong för att år två om man känner sig mogen ta steget upp och bli distriktsdomare.

Som ledare för barn och ungdomar är det extra viktigt att man tänker på vilka signaler man sänder till sina spelare. Är man en ledare som kommenterar domslut eller visar missnöje med sitt kroppsspråk så är det inte konstigt att spelarna tar efter att börja klaga samt ifrågasätta domarens domslut. För barn gör ju inte som vuxna säger utan de gör som vuxna gör. När det gäller barn och ungdomsidrott så att det lek och utbildning vi håller på med.


Författare: Niclas Andersson