Hamberg/Skoog i VM

Under dagarna 5-14 december 2014 avgörs innebandy-VM för herrar i Göteborg. I turneringen respresenteras Sverige av ett domarpar: Ola Hamberg & Daniel Skoog. Hamberg/Skoog är dessutom hemmahörande i Göteborg vilket, på sätt och vis, kan betraktas som dubbel hemmaplan. Pojkarna kan i princip ta cykeln till VM.
Svensk Innebandy beslutade att ta en pratstund med Sveriges bästa domarpar, deras syn på VM ur domarperspektiv och rent generellt hur det känns att vara en central del i det största evenemang innebandyn har.


Daniel Skoog & Ola Hamberg, båda från Göteborg
(Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se)

SI: Hur känns det att döma VM på hemmaplan?
Svårt att med ord egentligen förklara den känslan vi har inför detta. Detta blir på något sätt det yttersta beviset på att vi gjort något bra. Vi har verkligen kämpat oss igenom många tuffa år för denna upplevelse. Det kommer bli magiskt perfekt att få stå på den största scenen en innebandydomare kan vara på och det bara ett stenkast ifrån flera av de hallar allt startade en gång i tiden. Vi är otroligt stolta och ödmjuka inför det faktum att våra familjer, vänner samt andra som hjälpt oss genom karriären kommer vara där och dela detta med oss.

SI: Om vi backar bandet en aning till där det hela började, hur länge har ni dömt, dels enskilt och dels som par?
Vi är ett av få domarpar på den absolut högsta nivån i Sverige och internationellt som gjort hela resan tillsammans ifrån scratch. För 17 år sedan la vi klubban på hyllan, köpte en pipa och gick en domarkurs. Ola dömde några månader innan mig men det räknas inte längre. Vi testade att döma ihop eftersom vi kände varandra då vi länge spelat i samma lag och det visade sig vara ett bra beslut.

SI: Tillbaka till nuläget. Vad är den största skillnaden på internationell och nationell innebandy?
Vi har förmånen att varje vecka döma många av de bästa spelarna i världen. Alla lagen och organisationerna runt dessa lag i SSL verkar i en miljö som står sig väldigt starkt om man jämför med resten av innebandyvärlden. När vi varit ute på internationella uppdrag har vi fått perspektiv på dels hur långt vi kommit i Sverige och dels hur långt vissa länder faktiskt har kvar innan dom kan närma sig det som vi idag tar för givet. Vi tycker det är jobbigt att resa och vara borta ifrån familj och vänner ibland. I vissa mindre innebandyländer så finns det knappt möjlighet att träna med sarg eller att som domare få ersättning. Vi har sammanlagt 10-20 observationer varje år om man slår ihop de nationella och de internationella observationerna vi får.  I vissa andra länder finns det ingen som kan ge feedback och driva domarutvecklingen framåt. Men samtidigt är det otroligt fascinerande hur fort vissa länder skapar sig egna förutsättningar med små medel genom en genuin förälskelse till innebandyn.

SI: Vilka är era största meriter som innebandydomare hittills?
Vi har idag dömt alla stora turneringar som finns i Sverige och internationellt. I våras fick vi även äran att döma SM-finalen vilket var en fantastisk upplevelse och som man gärna gör igen. Det enda vi kan tänka oss slå den är en VM-final.


Två stiliga & stolta grabbar efter SM-finalen i Malmö Arena, april 2014
(Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se)

SI: Vilken är den roligaste skillnaden på internationell och nationell innebandy?
Det är alltid väldigt inspirerande att få komma ut i världen och representera vårt land. Självklart är det väldigt roligt att döma matcher mellan de främsta länderna, men det är även väldigt roligt att döma matcher mellan länder från de lägre rankade nationerna. I dessa matcher är det ofta mycket tuta och köra. En av våra roligaste matcher vi dömt internationellt är en match Japan och Sydkorea i VM-kvalet. En jämn match mellan två lag som spelade med en otrolig energi. Spelet böljade fram och tillbaka hela tiden samtidigt som lagen visade upp en stor respekt för både varandra och reglerna. Det är ju detta som gör innebandyn så fantastisk, alla kan spela och du behöver inte se de bästa lagen för att få ett stort underhållningsvärde.

SI: Vilket är det mest trista i skillnaden mellan internationell och nationell innebandy?
Kanske just det faktum att förutsättningarna trots allt är så pass mycket sämre i vissa andra länder.  I vissa utländska ligor löper säsongen över 3 månader då blir det väldigt svårt för dem att närma sig de främsta nationerna. Det gör att det ibland blir slutresultat som 45-0 när toppen mot botten möts och det är mindre kul för samtliga när matcherna slutar med sådana siffror. Men samtidigt helt naturligt för en så ung sport.

SI: Vilka hoppas ni går till VM-final? 
För svensk innebandy är det klart viktigt att gå till final och att vinna när turneringen spelas i Sverige. Samtidigt betyder det att vi inte får döma finalen. Oavsett hoppas vi på en fantastisk finalfest i ett fullsatt Scandinavium som kan lyfta innebandyn ytterligare som sport både internationellt och nationellt.

SI: Vilka tror ni är era bästa konkurrenter i VM?
De domarpar med störst rutin av stora matcher kommer från de länder med de främsta ligorna. Samtidigt är inget domarpar bättre än sitt sista domslut. Det handlar om att prestera i varje match och i det perspektivet är alla domarpar bra konkurrenter. Trots konkurrensen hoppas vi att vi alla tillsammans lyckas skapa en bra domargrupp som kan hjälpa varandra igenom turneringen. Det enda som är säkert är att det kommer att spelas en VM-final den 14:e december och att ett av de sju domarparen då kommer få äran att leda den matchen.

SI: Vad har ni för tips till andra domare som vill vandra samma väg som ni och en dag stå och döma VM?
Att vara domare kan verkligen vara som en berg- och dalbana. Ena sekunden tycker du det är det bästa som finns, medans andra stunder kan vara ren skit. Man är aldrig bättre än sitt senaste domslut. Vi som väljer att ställa oss på plan för att ge spelarna möjligt att tävla på lika villkor gör det för vi älskar sporten precis som spelarna.  Resan är lång för att nå den absoluta toppen, men vi lovar att den är värd det. Man skall dock inte tro man gör det utan stöd. Våga fråga om hjälp, va självkritisk och lär dig det sociala spelet. Använd era kollegor och observatörer, som någon sa "genom andra ser man sig själv".


Två domare som hållt ihop i 17 år - imponerande.
(Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se)

Vi har offrat många timmar med familj och vänner. Men vi har fått tillbaka tusenfalt genom att få resa runt i världen och träffat många vänner på vägen. Allt tack vare den lilla plastbollen och en svart visselpipa. 

Kom nu till Göteborg och upplev festen!

Fotnot:
VM för herrar i innebandy spelas vartannat år, i år avgörs VM för 10:e gången och spelplatser är Lisebergshallen och Scandinavium i Göteborg. Fredagen 5/12-2014 hålls en gemensam invigning av VM & Julstaden Göteborg, där huvudarrangemanget genomförs på Götaplatsen.
Biljetter och spelschema samt övrig information finner ni genom att klicka på den officiella VM-sidan nedan.

Ola Hamberg och Daniel Skoog är det enda svenska domarparet bland 7st. totalt som blivit uttagna att döma. IFF har gjort en kortare presentation av alla domare på sin hemsida, se nedan länk.

Allt övrigt om innebandy-VM kan läsas på IFF:s hemsida.

Arrangörernas officiella VM-hemsida.
IFF:s presentation av alla VM-domare.
IFF:s hemsida om VM.