2018-03-02 06:29

Tjejdagen som växte till en hel vecka


På tröjorna står det "Her right, my fight". Foto: IBF Tranås

Det började i liten skala med ett kvällsarrangemang, men har nu växt till aktiviteter en hel vecka. IBF Tranås satsning på att uppmärksamma både sina egna tjejer och det internationella FN-projektet Flicka har blivit en succé.
- Det är en dag för tjejerna, men det är också för alla i föreningen, säger Maja Rehn.

För två år sedan tänkte Maja Rehn och Lisa Sandelin i IBF Tranås att de ville uppmärksamma alla flickor, tjejer och damer i föreningen. I samband med en dammatch tågade då alla flicklag in tillsammans och blev presenterade framför publiken.

Samtidigt kände duon att de kunde göra något mer än bara det. Därför bestämde de sig för att skänka hela inträdet till matchen till det internationella FN-projektet Flicka.

- Det är ett projekt just för tjejer, och de vill lyfta medvetenheten om flickors rättigheter. Att vi bestämde oss just för det projektet var enhälligt, säger Maja Rehn.

Efter det har Tranås eget projekt för att uppmärksamma flickor i föreningen växt. Förra året hade de ett liknade upplägg, men med flera matcher. Och då samlade de in hela 16767 kronor.

- Vi var väldigt nöjda med den siffran, så klart, säger Rehn och fortsätter:

- I år har det växt till att vi har en hel tjejvecka. Damspelare har varit på alla flicklagens träningar. Det är också en tanke, att man kommer närmare mellan lagen och skapa en idolkänsla.

Och när Tranås damlag spelar hemmamatch ikväll mot Östra får för tredje året i rad alla flicklagsspelare följa med in under introt. Dessutom har FN:s lokala förbund i Jönköping varit och föreläst för flicklagsspelare över tolv år i föreningen i veckan. Och matchtröjorna pryds av FN:-projektets slogan ”Her right, my fight”.

- Vi vill lyfta fram den fantastiska verksamheten på tjejsidan i IBF Tranås. Vi vill skapa idoler och öka sammanhållningen. Man ska inte bara se sitt eget lag, utan alla steg fram till A-laget. Vi är över 120 aktiva tjejer i föreningen. Det här är en dag för tjejerna, men det är också för alla i föreningen. Alla är välkomna.

Allt inträde och alla lottintäkter från matchen går till FN-projektet. Tranås har haft en insamling som har pågått hela veckan, och hela satsningen görs ideellt.

- Bortalaget Östra har också uppmärksammat det här. Och vi har fått många mejl och positiv respons från flicklagen, säger Rehn.

Läs mer om hur du bidrar till insamlingen, som fortsätter fram till söndag 4 mars, på IBF Tranås hemsida.


Författare: Anton Rosenblad