2014-02-02 13:44

U19 dam: "Vi hade inte riktigt stämplat in"


Foto: Salibandyliiga

U19-damerna förlorade andra matchen i Finnkampen. Finland visade idag sin beryktade sisu och vände svensk ledning två gånger om.

Sverige öppnade andra akten av Finnkampen starkt och tog ledningen efter sex minuter då Ellinor Berling kvickt vände in en boll från sarghörnet mot en instormande Sara Steen. Berling som kallats in efter återbud har verkligen tagit tillfället i akt att visa upp sig inför stundande VM. Annars var det formationen med Marlene Lennartsson, Emma Dahlström och Ellen Rasmusson som vilades igår som såg piggast ut och de bjöd på flera fina kombinationer under den första perioden. Det gav också utdelning i den trettonde minuten då Lennartsson var sist på bollen efter ett bländande svenskt anfall.

- Jag tycker at vi har första perioden ganska klart där sedan drar vi på oss en onödig utvisning och Finland är duktiga i powerplay. Där tycker jag att vi tappade momentum, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Finland fick alltså inleda andra perioden med powerplay och där var de, liksom igår, heta. My Kippilä spelade till Veera Kauppi och Felicia Johansson kunde sånär hålla skottet men bollen rullade retligt in under henne. Målet tycktes bli lite av en injektion för finskorna. I den tolfte minuten, efter en snabb spelvändning hittade Veera Kauppi fram till Sanna Salonen som kunde lägga in 2-2. Tre minuter senare var det dags igen. Denna gång efter en tilltrasslad situation framför svenska kassen, där Bianca Boman höll sig framme och Finland hade vänt. Sveriges förstafemma med Malmöduon Rasmussen och Lenartsson i spetsen fortsatte visa framfötterna. Rasmussen spelade in till Lennartsson som tilläts skjuta både en och två gånger inne i slottet och då var det utjämnat. Innan perioden var över hade också Johanna Hultgren läckert rundat Tiia Mustonen i det finska målet och återgett Sverige ledningen.

- Förstafemman funkade bra idag men hotar för lite bakifrån. Stina Ander har ett av SSL:s bästa skott och hon borde skjuta betydligt mer, säger Åsa Karlsson.

I början av den avslutande perioden vräkte Pernilla Hermansson in en retur och Sverige verkade ha återtagit kontrollen över matchen. Men efter slarv på mittplan hamnade till slut Veera Kauppi i friläge och det var fel finska att tillåtas något sådant. Även i dagens match var det hon som låg bakom de flesta farligheterna i Finland. Hon gjorde inga misstag utan reducerade Sveriges ledning till 4-5. Efter time-out i den sjuttonde minuten plockade Finland ut sin målvakt.  Vem höll sig framme då om inte Veera Kauppi? På halvvolley slog hon in kvitteringen. Med bara sekunder kvar av matchen sprang hon sig fri ännu en gång, hölls fast och Finland tilldömdes straff. En straff som förvaltades på bästa sätt av Kristiina Järvinen och Finland fullbordade sin smått magiska vändning.

- Jag ska inte sticka under stolen med att jag tycker att vi bjuder på fem kassar. Vi hade inte riktigt stämplat in på alla positioner trots att vi hade pratat om var finskorna var farliga. Men Finland är regerande världsmästare och ska ha pressen på sig. Klart man alltid lär sig av en förlust men nu är det jävligt surt, avslutar Karlsson.

Finland vann även idag straffläggningen och nu är herrarna piskade att vinna både match och straffläggning för att Sverige ska gå segrande ur Finnkampen.

Matchfakta
Finland-Sverige 6-5 (0-2, 3-2, 3-1)

Första perioden
0-1 (6.14) Sara Steen (Ellinor Berling)
0-2 (13.10) Marlene Lennartsson (Linnea Almgren)

Andra perioden
1-2 (1.43) Veera Kauppi (My Kippilä)
2-2 (12.24) Sanna Salonen (Veera Kauppi)
3-2 (15.04) Bianca Boman (Ina Leminen)
3-3 (18.21) Marlene Lennartsson
3-4 (19.15) Johanna Hultgren (Ellinor Berling)

Tredje perioden
3-5 (1.57) Pernilla Hermansson (Isabella Ström)
4-5 (6.26) Veera Kauppi
5-5 (18.23) Veera Kauppi (My Kippilä)
6-5 (19.51) Kristiina Järvinen (straff)

 

Så spelade Sverige

Målvakt
Felicia Johansson

Förstafemman
Linnea Almgren
Stina Ander
Emma Dahlström
Marlene Lennartsson
Ellen Rasmussen

Andrafemman
Erica Hellberg
Amanda Ahola
Sara Steen
Ellinor Bergling
Johanna Hultgren

Tredjefemman
Elin Gabrielsson
Lisa Rengärde
Pernilla Hermansson
Isabella Ström
Mikaela Palmér

Avbytare
Sophia Lundmark
Anna Karlsson
Sofia Joelsson
Jenny Hallström

På läktaren
Kajsa Ek
Nora Abrahamsson


Författare: Johanna Gratjova