2014-05-05 07:55

U19 dam: Åsa Karlsson avrundar VM-guldet

Sverige vann tillslut VM-guld i U19-VM för damer i Polen. Man besegrade Finland med 6-4 i en final med högt tempo. Åsa Karlsson avrundar detta VM-äventyr.
Foton Adam Troy

Efter VM-guldet bärgats begav sig spelare och ledare tillbaka till hotellet. Segermiddagen intogs och man samlades sedan i konferensrummet för sång och dans och firande i olika former. Förbundskapten Åsa Karlsson är lättade och har äntligen fått ta ett nytt VM-guld.
─ Det här var fantastiskt att uppleva för det var länge sen nu. Det var ju 2003 när vi tog guld i Bern med damlandslaget. Så jag har fått vänta elva år men det var det värt. För idag var det riktigt roligt. Framför allt har arrangörerna gjort det fantastiskt, just det här med konfettin var ju riktigt stort, det var mäktigt, säger Åsa Karlsson.

Svenska U19 damlandslaget gick igenom VM utan en enda förlust och vann de flesta matcherna komfortabelt. Men Finland var ingen lätt nöt att knäcka.
─ Vi är glada men framför allt så är det en lättnad också. Vi har alltid haft målsättningen att stå där med guldmedaljer men det är en sak att prata om det och en annan sak att göra det.

Pressen i semifinal var nog så hård. Förlorar man där måste man ju spela en bronsmatch där det kan vara tufft att hitta motivationen. Men i finaler tas det till en annan nivå.

─ Framförallt visste vi inte hur tjejerna skulle reagera när man kommer till en avgörande finalmatch. Det gäller att ta tillfället i akt att njuta och prestera på bra nivå just här och nu. Det är få som fått träna på det. Det är ju egentligen bara de som spelade SM-finalen för några veckor sedan. Emma Dahlström, Ellinor Berling och Johanna Hultgren. Det mentala kan man inte förbereda. Tjejerna här gjorde det fantastisk bra när vi väl kom på styr med nerverna, säger Åsa Karlsson.

Inför VM var alltså målsättningen klar. Att ta tillbaka VM-guldet. Men det är ett tufft mål och man vet aldrig vilka hinder som dyker upp. Senast U19 dam spelade VM fick de en av sina bästa backar skadade vilket påverkade en hel del. Men detta landslag har med tur, och genom ett välplanerat program, sluppit både skador och sjukdomar.

─ Sedan visste vi att alla lag hade växlat upp. Tjeckien med ett stort antal samlingar. Schweiz visste vi inte så mycket om men de är ju alltid med och slåss bland de fyra. Sen har vi Finland som vi fick stryk av i sista genrepet i Finnkampen med 6-5, så de visste vi hade växlat upp. Sen brukar de alltid mörka lite och vara extra bra när det är mästerskap. Men det är klart vi gick in med intentionen att ta tillbaka VM-guldet. Det är klart att alla landslag i Sverige ska ha ett VM-guld.

När man tittar på vad som gjort det här laget så speciellt så lyfts mixen av olika individer fram.
─ Vi har fått ihop gruppen och de har varit fantastiska. Vi har haft de där spelarna som kan göra det där lilla extra. Vi har också haft de som har gjort jobbet i det tysta vilket är oerhört viktiga. Vi har haft en härlig mix i laget. Alla har funnit sin roll och gjort den fullt ut. Ingen har gjort oss besvikna utan alla har kört hela vägen och därför så står vi nu här alla ledare tillsammans med spelarna som världsmästare, säger Åsa Karlsson.

En del av ledarnas stora succé ligger i att man fått ut max av truppen tillsammans med spelarna. För spelarna var nyckeln att de lyckades prestera under press.

─ Pressen är stor när Sverige spelar landskamp, då ska man alltid vinna. Det är en press man har utifrån och inifrån. Tjejerna här är medvetna om att man ska prestera när man representerar Sverige. Just det här att prestera på topp när det verkligen gäller tycker jag att de ska ta med sig för det är en viktig erfarenhet.

Landslagsbussen börjar rulla hemåt Sverige tidigt på måndag morgon. För Åsa Karlsson väntar ordinarie jobb redan nästa dag.

─ Receptionisten här på hotellet frågade om det här var min semester, säger Åsa Karlsson med ett skratt innan hon fortsätter. Förhoppningsvis kommer vi hem runt tio. Sen ska man lägga sig och sen är det bara att stämpla in på jobbet på tisdag morgon.Frågan är ändå hur länge hon kommer suga på den här karamellen.
─ Det blir nog en stund, för det här kommer jag suga på länge, säger Åsa Karlsson.

Läs matchreferatet från VM-finalen här eller titta på intervjuer direkt efter Sverige bärgat guldet här.


Författare: Adam Troy