2012-05-27 15:46

Wibrons tre mål gav Sverige VM-guld

Sveriges damer, anförda av en Emelie Wibron i högform, tog på söndagseftermiddagen guld vid student-VM i Prag.

Det började illa i VM-finalen mot hemmanationen Tjeckien. Anet Jarolimova slog till med 1-0 redan efter 24 sekunder. Efter det fick Sverige jaga.

- Vi började stirrigt, jag undrar verkligen vad som utlöste det. Självförtroendet hos tjejerna var på topp inför. Ändå hade Tjeckien säkert 60/40 i bollinnehav i första perioden och vi slarvade och chansade med passningarna. De bröt många av våra diagonalpassningar och kom i flera 3-mot-2 och 2-mot-1-lägen, säger förbundskapten Curt Söderström.


Sverige vann VM-finalen mot Tjeckien med 5-2. Foto: IFF

Kvitteringen kom först efter 7.19 av andra perioden genom Emelie Wibron. Lina Örnbergs 2-1 i slutet av andra perioden och Emelie Wibrons två ytterligare mål (i början av tredje) avgjorde till svenskornas fördel.

- De ledde i underkant efter första perioden. Sedan pratade vi om det i paus, styrde upp detaljer och tog över fullständigt. Till slut var 5-2 i underkant, säger Curt Söderström och hyllar en spelare lite extra:

- Emelie Wibron var helt outstanding. Hon gjorde tre mål igår och tre i finalen. Hon fullständigt ägde planen. Hon är komplett. Snabb på korta och långa sträckor. Hon har sin räckvidd, grymma teknik spelförståelse och så sitta gudabenådade skot - i alla skottmoment. I finalen klev hon fram och visade vägen.

Sverige gick igenom VM med målskillnaden 47-14 på fem matcher. Detta mot bästa tänkbara motstånd i Tjeckien, Finland och Schweiz.

- Det känns väl helt okej? I grunden vinner vi för att vi har bättre spelare. Bättre toppspelare. Det har mest gällt att sätta upp ett spel som de ska följa så på det sättet är det lätt - men gör man inte jobbet så åker man dit, det visar tjeckiskorna i första perioden, säger Curt Söderström. 

- Guld är alltid trevligt, jag har smak för guld och det känns kul när det är ganska hög klass på turneringen, absolut elitserieklass, säger Curt Söderström och lyfter fram en annan spelare:
- Sofie Andersson har gjort det jättebra hela VM igenom, hon är den som har överraskat  mest positivt på mig.
 
Matchfakta Tjeckien-Sverige 2-5 (1-0, 0-2, 1-3)
Första perioden
1-0 (0.24) Anet Jarolimova (Karla Kalecka)

Andra perioden
1-1 (7.19) Emelie Wibron (Johanna Holmbom)
1-2 (17.24) Lina Örnberg (Alexandra Högberg)

Tredje perioden
1-3 (0.35) Emelie Wibron (Johanna Holmbom)
1-4 (5.02) Emelie Wibron (Malin Eriksson)
2-4 (11.57) Anet Jaromlimova (Tereza Urbankova)
2-5 (19.38) Helga Karlsson (Sara Bergström)

Utvisningar
Tjeckien: 1x2 min, Sverige: 2x2 min.

Så startade Sverige
Målvakt

Linnea Jonsson

Förstafemman
Sofie Andersson
Emelie Wibron
Helga Karlsson
Johanna Holmbom
Sara Bergström

Andrafemman
Malin Eriksson
Emelie Nordlinder
Johanna Dahlin
Moa Schilström
Sara Helin

Tredjefemman
Sofie Engel
Alexandra Högberg
Linda Örnberg
Isabell Larsson
Sandra Larsson

På bänken
Malin Wikström
Julia Larsson
Emma Torikka
Linnea Lexe


Författare: Sebastian Nurmi