2012-05-24 14:13

Svensk femmålsseger mot Finland

Finland stod för motståndet i Sveriges andra gruppspelsmatch i student-VM. De blågula vann matchen med 7-2 efter en stark förstaperiod.

Finskorna fick en smakstart och tog ledningen med 1-0 efter drygt tre minuter. Förbundskapten Curt Söderström var inte helt nöjd med Sveriges inledande minuter av matchen.

– Vi startade lite segt som vanligt men efter sju minuter kom vi igång. Vi löste deras uppspelsmodell och äger sedan resten av första perioden. Vi får ett antal spelvändningar som vi gör mål på.

Sverige gjorde fyra raka mål och vann den första perioden med 4-1. Mittperioden slutade 1-1 och svenskorna gick till periodvila med ledning 5-2. Den tredje perioden vann svenskorna med 2-0 efter mål av Johanna Holmbom och Sara Bergström. Slutresultatet skrevs till 7-2.

– Det är positivt är att vi gör finskorna rädda för våra spelvändningar, de blir försiktiga och spelrädda. Vi har dålig utdelning i mittperioden men i stort är jag nöjd. Vi vinner sista perioden kontrollerat.

– Precis som i matchen mot Tjeckien har vi ett svajigt passningsspel som vi måste fortsätta att jobba med. Stundtals är det riktigt dåligt, stundtals riktigt bra. Sara Bergströms mål till 7-2 är ett typexempel på det sistnämnda. Vi utnyttjar spelbredd och djup, bollen går snabbt och avslutas med instick till löpande forward. Den typen av spel intresserar mig mot ett uppställt försvar, säger Söderström.

Söderström lyfter fram Sveriges student-VM-lag som ett glatt gäng med många orädda och kunniga spelare. Några klev fram lite extra i matchen mot Finland.

– Jag kan inte undgå att lyfta fram Emelie Wibron, som jag vill kalla planens kung tillsammans med Malin Eriksson. Även klokheten hos Johanna Dahlin och Helga Karlsson imponerar. Sofie Andersson är riktigt kul att se och visar prov på bra positionsspel, noggrannhet samt förmåga att läsa spelet.


Matchfakta Sverige-Finland 7-2 (4-1, 1-1, 2-0)

Första perioden
0-1 (03.29) Henna Ilmola (Katri Luomaniemi)
1-1 (08.30) Emelie Wibron
2-1 (09.52) Sandra Larsson (Lina Örnberg)
3-1 (16.48) Sara Helin (Isabell Larsson)
4-1 (18.25) Johanna Holmbom (Sofie Andersson)

Andra perioden
4-2 (25.52) Jaana Lirkki
5-2 (27.31) Helga Karlsson (Emelie Wibron)

Tredje perioden
6-2 (43.31) Johanna Holmbom (Sofie Andersson)
7-2 (59.34) Sara Bergström (Johanna Holmbom)

Källa: IFF (länk till matchrapport)


Så startade Sverige

Målvakt
Linnea Lexe

Förstafemman
Sofie Andersson
Emelie Wibron
Johanna Holmbom
Helga Karlsson
Sara Bergström

Andrafemman
Malin Eriksson
Malin Wikström
Isabell Larsson
Johanna Dahlin
Sara Helin

Tredjefemman
Emma Torikka
Alexandra Högberg
Moa Schilström
Lina Örnberg
Sandra Larsson

På bänken
Julia Larsson
Emelie Nordlinder
Sofie Engel
Linnea Jonsson


Författare: Daniel Karlsson