2012-05-23 15:20

Svensk premiärseger mot meriterade tjeckiskor

Sveriges damer fick bästa tänkbara start av student-VM i Prag. En stark förstaperiod grundlagde segern mot hemmanationen Tjeckien.

IKSU-backen Emelie Wibron satte SM-finalens två första mål för en månad sedan. I student-VM gjorde hon Sveriges premiärmål efter 2,53 då hon själv vann boll på egen planhalva och sedan var med och avslutade spelvändningen med att raka in 1-0 i princip öppet mål.


Emelie Wibron är en av två svenskor (Malin Eriksson, den andra) som var med och tog VM-guld med A-landslaget 2011. Foto: IFF

- Riktigt vackert. Förutom att jag tycker om att spela med hög press, som vi överraskade tjeckiskorna med bitvis, så är jag en stor älskare av snabba omställningar och här fick vi det spel vi ville ha med flera spelvändningsmål, säger förbundskapten Curt Söderström.

Det snyggaste svenska målet i 9-2-segern kom annars i andra perioden. Sverige bröt bollen i eget sarghörn och vände spelet blixtsnabbt. Sedan gick bollen som på ett snöre mellan samtliga fem utespelare och avslutades av Sara Helin fram till 7-1.

- Spelet var bitvis bra, bitvis visade vi brister. Tjejerna visade stor spelglädje men passningskvalitén var inte acceptabel och så fanns där perioder där vi blev stillastående, säger Curt Söderström vars landslag, på grund av flygbolagskonkursen igår, inte haft en optimal uppladdning inför VM-turneringen:

- Igår var en struldag och materialet kom två i natt. Tjejerna fick kliva upp klockan 6 på morgonen för att ta en promenad och så tränade vi 7.30. Det syntes att det var lite segt efter det. De som var helt nya i landslaget hade till en början problem med försvarsspelet i egen zon men det blev mycket bättre efterhand. Efter 8-1 på två perioder bestämde vi oss för att spara lite krut inför fortsättningen.

Tjeckien, som har åtta spelare i truppen som var med och tog VM-brons i A-landslagssammanhang i december, gjorde en blek insats.

Däremot lyfter Curt Söderström på hatten för en del av de svenska insatserna:

- Emelie Wibron visade att hon är en enormt bra back, Helga Karlsson att hon är en klok center och Sara Bergström att hon är en giftig forward, även om hon missade många chanser idag, säger Curt Söderström och ger också en extra eloge till Johanna Holmbom, Malin Eriksson, Sofie Andersson och slutligen Alexandra Högbergs klockrena defensiv.

Matchfakta Sverige-Tjeckien 9-2 (3-0, 5-1, 1-1)
Första perioden

1-0 (2.53) Emelie Wibron (Johanna Holmbom)
2-0 (9.28) Moa Schilström (Malin Wikström)
3-0 (18.34) Sofie Andersson (Emelie Wibron)

Andra perioden
4-0 (0.58) Sara Helin (Emelie Nordlinder)
4-1 (2.05) Tereza Urbankova (Anet Jarolimova)
5-1 (5.42) Moa Schilström (Alexandra Högberg)
6-1 (7.11) Sara Helin (Julia Larsson)
7-1 (12.01) Johanna Holmbom (Sara Bergström)
8-1 (16.42) Moa Schilström

Tredje perioden
8-2 (9.02) Tereza Urbankova (Anet Jarolimova)
9-2 (13.00) Helga Karlsson (Emelie Wibron)

Utvisningar
Sverige: 3x2 min, Tjeckien: 2x2 min

Så startade Sverige
Målvakt

Linnea Jonsson

Förstafemman
Sofie Andersson
Emelie Wibron
Helga Karlsson
Johanna Holmbom
Sara Bergström

Andrafemman
Malin Eriksson
Emelie Nordlinder
Johanna Dahlin
Julia Larsson
Sara Helin

Tredjefemman
Sofie Engel
Alexandra Högberg
Linda Örnberg
Moa Schilström
Malin Wikström

På bänken
Isabell Larsson
Sandra Larsson
Emma Torikka
Linnea Lexe


Författare: Sebastian Nurmi