Finland slog världsmästarna - Innebandy.se
2012-02-04 17:21

Finland slog världsmästarna

De svenska världsmästardamerna fick det tufft mot Finland i Finnkampen och förlorade med 6-4. Förlusten var damlandslagets första i Finnkampen på över tio år.Sveriges damlandslag fick det tungt i Finnkampen och kom inte upp till den standard som de höll i VM senast. Foto: Per Wikström.


Sverige fick möjlighet att ta kommandot från start då de tilldömdes en straff redan i den andra matchminuten. Therese Karlsson lyckades dock inte överlista finska målvakten Jonna Mäkelä som följsamt räddade. Inte heller på det efterföljande numerära överläget gjorde svenskorna mål, trots massiv press mot finskornas mål. Istället var det Finland som tog ledningen, i just numerärt överläge. Sverige fortsatte att skapa en del framåt och till slut gav det resultat då Therese Karlsson, helt frispelad av Amanda Larsson, kunde kvittera i 15:e matchminuten. Förbundskapten Curt Söderström var inte nöjd med spelet.

– Vi börjar med energi, men jag upplevde att det fanns en ambitionsnivå som nästan slog över hos tjejerna. De började slarva med noggrannheten i passningsspelet bland annat, säger Söderström.

Mittperioden blev händelserik. Efter en olycklig försvarsmiss i inledningen av perioden tog Finland återigen ledningen till 2-1. Sverige saknade flyt i spelet och de storspelande finska målvakterna gjorde inte saken lättare för de blågula. Med drygt fem minuter kvar av perioden hade Sverige en tung period och finskorna kunde gå ifrån till 4-1. Sverige reducerade strax därpå genom Emelie Lindström, men effekten av målet uteblev. Istället gjorde Finland 5-2, ett resultat som stod sig perioden ut.

– Finland skapar ju i princip ingenting. De vinner matchen på vårt slarv och att de får spelvändningar, säger Söderström.

Tredje perioden böljade fram och tillbaka och saknade ordnat spel från något av lagen. När Finland gjorde 6-2 var det nog många som trodde att det var avgjort. Svenskorna visade dock, som så många gånger förr, prov på moral och lyckades snabbt reducera. De blågula höjde sitt spel något och med fyra minuter kvar av matchen direktsköt Victoria Wikström, fint assisterad av Emelie Wibron, in reduceringen till 6-4. Trots stor press från svenskorna kom de blågula inte närmare och matchen slutade 6-4 till Finland.

– Vi har saker att lära av den här matchen. När vi möter ett lag som spelar ett så lågt och aggressivt försvarsspel måste man vara väldigt noga i sitt passningsspel. Inför framtiden tar jag med mig tjejernas ambition. Jag vill vinna och tjejerna vill vinna, nu gäller det att slipa på spelet, avslutar Söderström.

Finland vann även straffläggningen och därmed extrapoängen. Inför herrarnas avslutande match lever Finnkampen i allra högsta grad, ställningen är 5-4 till Sverige efter tre spelade matcher.

För damlandslaget är förlusten den första i Finnkampen på över tio år. År 2000 förlorade svenskorna med 1-4 mot Finland i Solna.

Se bilder från matchen

Läs mer:
Matchfakta
Straffläggningen
innebandy.se/finnkampen


Författare: Daniel Karlsson