2012-11-04 16:00

Dam: Sverige vann EFT efter tuff match mot Finland

Söndagens sista EFT-match för damlandslaget slutade med svensk 3-2-seger mot Finland. Men de regerande världsmästarna fick kämpa - finskorna bjöd upp till kamp och var en hårsmån från att kvittera i slutsekunderna.Damlandslagets tre raka segrar innebär att de vann EFT i Schweiz. Foto: Gregori Meieri.


Sverige tog kommandot från start. Tredjefemman inledde målskyttet med ett klapp-klapp-spel som helt ställde det finska försvaret. Bollen gick som på ett snöre när Sandra Mattsson, assisterad av Johanna Dahlin, efter flera direktpass satte 1-0 i öppen kasse. Svenskorna ångade på och kunde minuter senare öka på ledningen till 2-0 i powerplay genom ett hårt backskott från Emelie Wibron.

- Spelmässigt gör vi en av de bästa perioderna sedan jag tillträdde som förbundskapten. Fantastiskt bra rörelse och hög kvalitet på passningsspelet. Vi hotar från alla positioner och formationer. 2-0 är i underkant efter den första perioden, säger förbundskapten Curt Söderström.

Mittperioden präglades av fysiskt spel från framförallt Finland med fulla satsningar i varje närkamp. Efter halva matchen hade finskorna en jättemöjlighet att reducera när Eliisa Alanko missade öppet mål. Finskorna skapade en hel del chanser och i den 36:e matchminuten spräckte de till slut Elin Forsbergs målvaktsnolla genom Karoliina Kujala.

- Vår rörelse blev sämre i andra perioden vilket också försämrade passningsspelet. Vi gick ner oss och det var helt rättvist att finskorna vann perioden, säger Söderström.


Det var många sargkamper under matchen. Foto: Gregori Meieri. 

Sverige höjde sig inför tredje perioden. Med tio minuter kvar av matchen kom 3-1-målet när Emelie Lindström elegant hittade Josefina Eiremo på bortre stolpen, som direktskarvade till en helt fri Elin Tjärnqvist. Finland, som plockade ut sin målvakt i slutminuterna, lyckades reducera till 3-2 med dryga minuten kvar att spela. De tryckte på för kvittering och fick också en jättemöjlighet framför mål, men Elin Forsberg räddade Sverige som vann med 3-2.

- Jag tycker det är intressant att se hur spelarna hanterar en sån här jämn match. Vi tog tag i spelet igen i tredje perioden och lyckades vända den negativa trenden vi hade i mittperioden. Det är nyttigt att få spela den här typen av matcher, säger Söderström och fortsätter:

- Sett över hela turneringen har vi sett hur viktigt det är att våra spelare uppfyller fyskraven. Vi har spelare som bemästrar det speltekniska fullt ut, men inte orkar hålla uppe farten på träning och matcher.

Sveriges tre raka segrar innebar att man vann Euro Floorball Tour i Schweiz. Bästa svenska poängplockare i turneringen blev Emelie Lindström som noterades för 1 mål + 5 assist.


Matchfakta
Sverige-Finland 3-2 (2-0, 0-1, 1-1)

Första perioden
1-0 (04.23) Sandra Mattsson (Johanna Dahlin)
2-0 (08.24) Emelie Wibron (Mathilda By) (PP)

Andra perioden
2-1 (34.56) Karoliina Kujala (Elina Kujala)

Tredje perioden
3-1 (51.24) Elin Tjärnström (Josefina Eiremo)
3-2 (58.39) Henna Ilmola (Tiia Ukkonen)

Straffläggning
Hanna-Mari Uimonen -> Miss
Johanna Dahlin -> Miss
Tiia Ukkonen -> Mål
Victoria Wikström -> Mål
Jenni Timonen -> Miss
Malin Eriksson -> Miss
Katri Luomaniemi -> Miss
Emelie Lindström -> Miss
Henna Ilmola -> Mål
Sandra Mattsson -> Miss

Finland vann straffarna med 2-1 och får en bonuspoäng i EFT.

Så startade Sverige

Målvakt
Elin Forsberg

Förstafemman
Sanna Scheer
Malin Eriksson
Josefina Eiremo
Elin Tjärnström
Anna Jakobsson

Andrafemman
Emelie Wibron
Sofie Andersson
Karolina Widar
Victoria Wikström
Amanda Larsson

Tredjefemman
Cassandra Edberg
Jenny Gustafsson
Sandra Mattsson
Emelie Lindström
Johanna Dahlin

På bänken
Malin Marklund (mv)
Iza Rydfjäll
Anna Wijk
Mathilda By

På läktaren
Linn Lundström
Katarina Bjuhr


Författare: Daniel Karlsson