Dam: Svensk 7-5-seger mot Schweiz - Innebandy.se
2013-04-26 20:00

Dam: Svensk 7-5-seger mot Schweiz

Efter att ha vunnit med 9-2 i de två senaste matcherna mot Schweiz blev det en målmässigt mycket jämnare tillställning då det svenska damlandslaget inledde Euro Floorball Tour på fredagen.


Sveriges nya lagkapten Josefina Eiremo stod för två mål mot Schweiz. Foto: Per Wiklund

Sverige vann i den kommande VM-staden, tjeckiska Brno, med 7-5 mot Schweiz. Matchen inleddes med en händelserik första minut där Emelie Frisk först stod för en jätteräddning innan landslagsdebutanten Frida Lindgren kom fri och tvingade den schweiziska målvakten Monika Schmid till en enhandsräddning.

Fullt lika lyckosam var inte Monika Schmid när Josefina Eiremo retfullt enkelt rullade in 1-0 vid första stolpen, under schweiziskans arm.

- Det var på tiden tycker jag och skönt att få göra mål igen. På grund av skadan jag haft och att jag inte spelat så mycket var det säkert tio veckor sedan i någon seriematch, säger Josefina Eiremo som tagit över som svensk lagkapten efter Karolina Widar.

Sverige var oerhört aggressivt första perioden igenom men var ändå inte tillräckligt heta på KAIS Moras schweiziska back Silvana Nötzli när hon gavs skottchans och satte 1-1. Tätt inpå det replikerade Linn Lundström när hon stötte in 2-1 på en målvaktsretur.

Frida Lindgren var företagsam och fick ett friläge som stoppades oschysst och ledde till straff. På den fick hon själv en ny chans men skottet gick rakt på målvakten. Det blev istället powerplayspelet som ledde till 3-1 då Emelie Wibron dunkade upp bollen högt.

- Jag är jättenöjd med förstaperioden. Vi fick väldigt mycket spelvändningar på dem. Det enda jag är besviken på där är att vi skulle gjort fem, sex, sju mål. Vi kom två mot en och en mot en men på något sätt sköt vi mitt i magen på målvakten, säger förbundskapten Curt Söderström.

Den andra perioden blev betydligt jämnare. Schweiz fick en kanonstart med två mål på knappa fyra minuter och plötsligt stod det 3-3. Två läckra passningar av Victoria Wikström och Therese Karlsson satte såväl Josefina Eiremo och Amanda Larsson i målprotokollet och Sverige i en tvåmålsledning på nytt.

- Vi trodde att det var klart och vann inte en närkamp . Det blev statiskt och stillastående och de fick tampa sig in i matchen, summerar Curt Söderström mittperioden.

Sverige reste sig i den tredje perioden som man vann med 2-1 men det saknades inte målchanser att göra fler. Bäst i sista var Victoria Wikströms 6-4-mål som var en riktig upprullning med ordentlig fart där Josefina Eiremo och Johanna Holmbom till slut hittade Wikström som smällde in bollen i nät.

- Jag är glad att vi vann och vi skapade verkligen kopiöst med målchanser. I den här truppen har vi spelare som ligger på 30, 40, 50 mål i klubblaget och ändå hade vi så förtvivlat svårt att utnyttja det vi skapade. Nu gjorde vi till slut sju mål men med normal utdelning kanske det skulle varit 14, säger Curt Söderström och avslutar: 

- Men omställningsspelet är jag oerhört nöjd med. Det är bara att titta på de flesta stora finaler och se att de som vinner är de som har flest spelvändningar, de gör också flest mål.

Matchfakta
Schweiz-Sverige 5-7 (1-3, 3-2, 1-2)

Första perioden
0-1 (06.34) Josefina Eiremo (Johanna Holmbom)
1-1 (8.40) Silvana Nötzli
1-2 (9.00) Linn Lundström
1-3 (11.39) Emelie Wibron spel 5 mot 4

Andra perioden
2-3 (0.35) Tanja Stella
3-3 (3.56) Silvana Nötzli (Flurina Marti)
3-4 (6.09) Josefina Eiremo (Victoria Wikström)
3-5 (12.34) Amanda Larsson (Therese Karlsson)
4-5 (14.01) Sonja Putzi (Michelle Wiki)

Tredje perioden
4-6 (8.42) Victoria Wikström (Johanna Holmbom)
5-6 (11.27) Margrit Scheidegger
5-7 (14.00) Therese Karlsson (Iza Rydfjäll)

Straffläggning
Victoria Wikström -> Miss
Sonja Putzi -> Miss
Johanna Holmbom -> Miss
Silvana Nötzli -> Miss
Emelie Wibron -> Miss
Margrit Scheidegger -> Mål
Schweiz vann straffarna med 1-0 och får en bonuspoäng i EFT.

Så startade Sverige

Målvakt
Emelie Frisk

Förstafemman
Cassandra Edberg
Jenny Gustafsson
Josefina Eiremo
Victoria Wikström
Johanna Holmbom

Andrafemman
Emelie Wibron
Sanna Scheer
Linn Lundström
Anna Jakobsson
Frida Lindgren

Tredjefemman
Iza Rydfjäll
Martina Löf
Anna Wijk
Therese Karlsson
Amanda Larsson

På bänken
Malin Marklund (mv)
Sofie Andersson
Sandra Mattsson
Emelie Lindström

På läktaren
Katarina Bjuhr
Amanda Wall


Författare: Sebastian Nurmi