2014-04-28 22:53

Intervju med Årets Domarpar i Sverige - Ola & Daniel!

Vi träffade Daniel & Ola på ett café för ett samtal kring deras fantastiska säsong. Här har ni intervjun i sin helhet:

 

1: Hur fick ni beskedet om finalen och hur reagerade ni när ni fick det?

- Beskedet fick vi på telefon direkt efter vi dömt klart Pixbo-falun semifinal match 6. Normalt sett har vi domare ett telefonmöte efter varje match men eftersom både Falun och Storvreta avgjorde sina matchserier samtidigt så meddelades beslutet direkt. Ett av dom bättre telefonsamtalen jag fått faktiskt. Sen är det lite svårt att bli för glad utan man börjar nästan direkt fokusera på finalen. Självklart känns det otroligt att man efter 16 år tillsammans även får döma den rent sportsliga största matchen för en svensk domare.

2: Hur såg veckan ut före finalen, några speciella förberedelser och känslor?


 - Vi försökte göra allt precis som vanligt med jobb och familj men ju längre fram i veckan vi kom desto mer fokuserad på matchen blev man ju självklart. Ola är ju otroligt noggrann i sin uppladdning och vill ha ett fast schema fram till matchstart t ex. Så vi beslutade att ta ledigt ifrån jobbet på fredagen för att kunna förbereda oss på bästa sätt. När vi kom ner till Malmö så åkte vi nästan direkt till arenan för att kolla att allt var okej och gå igenom schemat. T ex hade ju TV4 fått för sig att sätta in målkameror i målen vilket bidrog till en massa diskussioner om hur dom skall sitta och framför allt hur dom skulle få användas. På kvällen åt vi middag med Jon och Jonathan som dömde dammatchen samt det paret som var reservdomare och några ur domargruppen.
       
3: Finalen, väl på plats - beskriv känslorna när ni var på väg ut till match.
       
- Det var lagom fokuserat i domarummet innan match och vi kände oss verkligen i balans. Det är lätt att börja snöa in sig på "tänk om"-situationer i huvudet när man går in framför 11 500 personer. Men vi jobbade hela tiden med att pusha varandra till bra och positiva tankar och att inte ändra på något utan att bara köra. Dock när man väl skall blåsa igång och tittar sig lite omkring inser man att detta är ingen vanlig match. Det mest speciella är att du inte kan kommunicera med spelarna - det blev verkligen en härlig stämning på läktarna och en otroligt spännande match att vara delaktig i.

4: Ni blev ju också Årets Domarpar - sammantaget en väldigt lyckad säsong. Hur ser den närmaste framtiden ut för er och hur ser ni på att få chansen att döma VM på hemmaplan i december?

- Ja, i år blev det en grandslam :-) Att få det priset är det yttersta beviset för att man som domarpar har presterat bra både på och utanför planen. Och självklart är vi otroligt tacksamma och stolta för priset med tanke på hur många bra domare det finns i Sverige. Sverige är världsledande på domarsidan inom innebandy och att då stå högst upp på toppen är otroligt. Priset betyder nog än mer för oss som tagit oss hela vägen ifrån flickor 10 någon blöt söndagmorgon kl 8 i Flatåsskolan till att 16 år senare vara Sveriges bästa domarpar. Nu får man njuta av solen och västkusten i några månader. Vi kommer garanterat sikta på att stå i Scandinavium i december och representera Sverige i det VM som kommer. VM-turneringar har vi dömt tidigare men att få göra det på hemmaplan i världens bästa stad är ju nästan för bra för att vara sant. Så vi hoppas att vi klarar att komma dit.

Vi vill också ta tillfället i akt och tacka alla som varit med oss på den här resan. Vi har fått ett stort stöd av GIBF samt andra domare under vår karriär och självklart av våra vänner och familjer som låtit oss få vara borta alla dessa timmar/dagar för att nå hit.

Hoppas nu bara det inte tar ytterligare 12 år innan ett domarpar ifrån Göteborg står på plan i en SM-final.

 

 

*Kort efter intervjun stod det klart att Daniel & Ola även ska åka till Singapore i juni för att döma Student-VM. Grattis!

 

Göteborgs Innebandyförbund gratulerar självklart till alla framgångar och konstaterar att Daniel & Ola är enormt viktiga ambassöderer för Göteborgs Innebandyn generellt och i synnerhet för vår domarkår. Och visst ska det inte behöva dröja 12 år till, det håller vi med om.