2016-09-12 06:19

Kohonen: Klart att det blir speciellt


Mika Kohonen ställs mot sin före detta lagkamrat Mattias Samuelsson i SSL i år. Foto: Per Wiklund

En levande legendar gör comeback i Svenska Superligan i år. Mika Kohonen är tillbaka, men inte i Storvretas röda tröja. I stället valde han Helsingborg – av enkla anledningar.
– Det var solklart för mig, säger han. 

Mika Kohonen dominerade svensk innebandy under många år. Ingen undgick hans artisteri i SSL. Men efter att ha lämnat Storvreta inför förra säsongen och gjort en sejour i Finland är han nu tillbaka. Den här gången gick flytten söderut – till FC Helsingborg.

– Det var egentligen väldigt lätt (att besluta sig för det, reds anm) när jag träffade ordförande Krister Azelius och klubbchefen Kristoffer Fält. Det kändes mer än rätt. Klubben har ambitioner och vill göra en resa nu. Det var solklart för mig, säger han.

Men han erkänner också att det självklart blir speciellt att möta Storvreta, där han tillbringade så många framgångsrika år.

– Det är klart att det blir speciellt. Framför allt före och efter. Men det är väl inte konstigare än så när matchen är i gång. Man har spelat VM-finaler, jag har mött min lillebror i Champions Cup. Men det är klart, vi (Kohonen och Storvreta) har en historia ihop och massa kärlek. Men i det stora hela handlar det om tre poäng. Det är det enda som gäller när matchen är i gång.

Är det kanske skönt att ni inte möta i Fyrishov nu?
– Det hade varit ännu mer speciellt. Då hade säkert gamla minnen kommit. När man går upp för trappan från omklädningsrummet… Fyrishov har ett speciellt ställe i mitt hjärta.

Men nu fokuserar alltså Kohonen på Helsingborg. Klubbens ambitioner är klara: det räcker inte längre med bara SM-kvartsfinal.

– Vi vill ta nästa steg. Det jobbar vi med stenhårt, att bygga en vinnarkultur varje dag. Jag tror att de flesta pusselbitar är på plats redan nu. Nu gäller det att ta stegen för att prestera på våren.

Vad kan du bidra med?
– Jag ska vara mig själv på planen och utanför och hjälpa på alla möjliga sätt. Framför allt hjälpa killarna att ta deras nästa steg i karriären. Jag har i mig spelmässigt att göra det ännu lättare för lagkompisar att bli bättre.

Herrarnas SSL drar i gång 14-15 september. Se hela spelschemat här.


Författare: Anton Rosenblad