2016-09-01 06:09

Engagemang, lek och glädje i Täby IS


Täby IS ungdomar på plats i hallen. Foto: Privat

Föreningen där man tränar helt utan serie- och cupspel har lockat så många att man tvingats säga nej till fler spelare.
– De här ungdomarna har börjat sporta på ett sätt de inte har gjort förut. Barn är olika och för vissa passar det bättre i vår miljö, säger Täby IS ordförande Jonatan Sandberg.

Barn och ungdomar borde få möjlighet att träna lagsport utan att lägga något fokus på resultat. Så resonerade Jonatan Sandberg. Han såg att det fanns hur många alternativ som helst för de barn som ville spela matcher och fokusera på att bli bäst på sin sport.

– Jag tycker inte att det ena eller det andra sättet att tänka är mer eller mindre rätt. De som vill satsa ska få göra det. Men möjligheten för barn att idrotta helt utan prestationskrav fanns inte, säger han.

Det var då han fick kontakt med Täby IS. Efter att innebandyverksamheten i föreningen helt hade gått över till Täby FC, var man färdiga att lägga ner innebandysektionen. Men Sandbergs idé om en förening där man tränade helt utan serie- och cupspel togs emot varmt som en ny föreningsform.

Den stora vinsten, menar Sandberg, är att man på det här sättet når ut till fler ungdomar som kanske inte hade vågat eller velat börja spela i ett vanligt lag.

– Hos oss är det lugnt, tryggt och mycket fokus på lek. De här ungdomarna har börjat sporta på ett sätt de inte har gjort förut. Barn är olika och för vissa passar det bättre i vår miljö. Vi har killar som provat att spela både hos oss och i Täby FC där de kör matcher. Det behöver inte finnas någon motsättning i det. Men hos oss vet de vad som gäller. Visst kör vi matchspel även på våra träningar men resultatfokuset har vi helt lagt åt sidan.

Sandberg hoppas att detta kan vara ett sätt att jobba för ett ökat välmående bland barn och ungdomar och upplägget i Täby IS innebandyförening välkomnades även i kommunen.

– De har varit jättepositiva till att vi både har fått fler att prova innebandy och att det här kan vara ett sätt att behålla ungdomar inom idrotten.

För närvarande finns det ett lag bestående av spelare födda 2002-05 i föreningen och det är Sandberg som är huvudansvarig.

– Vi är ungefär cirka sju ledare totalt runt laget och försöker vara två på varje träningspass.

Fler spelare vill vara med men man har varit tvungen att säga nej. Nya lag är på gång men den stora nöten att knäcka är att få ledare till verksamheten.

– Hela vår verksamhet bygger på föräldraengagemang och vi hoppas att vi nu under hösten ska kunna få igång fler. Vi ser att behovet av vår typ av lag finns och tror så mycket på idén. Vi har nu börjat i liten skala men hoppas att det ska kunna rulla på i framtiden.

Text: Johanna Gratjova