2017-09-27 06:28

Tränaren tipsar om sätt att behålla unga spelare


Josefina Skooghs F06/07-lag har växt mycket senaste tiden. Foto: Anton Rosenblad

I den ständigt växande Kumlaföreningen Ekeby IF är Josefina Skoogh tränare i F06/07. Och hon vet exakt receptet för att locka spelare – och behålla dem.
- Toppningen tror jag gör att folk försvinner, säger hon. 

Ungefär 340 barn spelar i Ekeby IF. På bara ett fåtal år har föreningen vuxit till den största på flicksidan i hela Örebro län. Av de 340 barnen är cirka hälften flickor, och ett lag som har växt med över 100 procent den senaste tiden är F06/07. Där är Josefina Skoogh tränare.

- Från början vara vi 8-12 tjejer. Nu är vi 33 stycken. De (spelarna) började prata om i skolan att de gick på innebandy, så tog de med sig kompisar, säger hon och fortsätter:

- Det som gör det här laget är att vi har så bra sammanhållning Alla tjejer är fantastiska mot varandra och välkomnar nya tjejer i laget. Vi har väldigt kul på våra träningar. Vi blandar mycket lek med spelet. Det är också därför vi är så många och så många stannar.

När Ekeby anordnade sin årliga skolinnebandy senast var det folk som stoppade laget mellan matcherna och frågade om de hade ett riktigt lag. Efter det kom ännu flera ner på träningarna och började i laget.

- Alla får prova. Och vill de vara med sedan får de börja i laget, säger Skoogh.

Något som har visat sig vara ett framgångsrecept för Ekeby är att inte alls toppa lagen. Alla spelare får lika mycket speltid.

- Det fungerar klockrent. De är här för att leka och ha roligt. Sedan är det klart att de vill vinna, de räknar alla mål och sådant. Men huvudsaken är att vi har kul. Vi har förlorat jättemånga matcher, men de har alltid gått med huvudet högt och sagt att det här var den roligaste dagen i hela deras liv. Det gäller för oss som ledare att peppa och uppmuntra dem och låta dem få den bekräftelsen de behöver och förtjänar.

Ni är bra på att rekrytera spelare, så hur gör ni för att behålla dem?
- Vårt motto är att alla ska vara med och ha kul. Toppningen tror jag gör att folk försvinner. Toppar man så märker spelarna till slut att ”jag är dålig och jag får inte vara med och jag får inte spela på den positionen jag vill”. Då är det lätt att spelare försvinner. Man får inte göra någon skillnad på spelarna.

Vad kan du ge för tips till föreningar som vill växa sig större på barnsidan?
- Ha kul med era barn. Gör ingen skillnad på barnen. Och låt dem få vara barn. Blanda mycket lek med spel. Gå dit på deras villkor. Fråga vad de vill göra, vad driver dem. Vad vill de egentligen med det här? Alla vill inte bli bäst. De kanske bara vill gå dit en stund och leka med sina kompisar.

Läs mer:
Framgångssagan Ekeby IF "Alla kan och alla ska få vara med"
Spelarnas röster: "Det viktiga är inte att vinna - det är att ha kul"


Författare: Anton Rosenblad