Sofie Andersson fick pris för studie om tränare - Innebandy.se
2017-09-15 10:00

Sofie Andersson fick pris för studie om tränare


Sofie Andersson tog emot sitt pris i tisdags. Foto: Per Wiklund

Den före detta landslagsspelaren Sofie Andersson får Innebandyns kompetenscentrums (IKC) vetenskapliga pris efter sin psykologiuppsats om varför idrottstränare slutar.
- Det handlar om både prestation och välmående kopplat till innebandy, säger Sofie Andersson. 

Sofie Andersson har kombinerat sin elitkarriär i innebandy med psykologstudier vid Umeå universitet de senaste åren. Våren 2016 skrev hon sitt examensarbete, en uppsats som behandlar ämnet varför idrottstränare slutar.

- Motivationsteorin tar upp faktorer för hur det hänger ihop med både bra prestationer och välmående. Vad det finns för drivkrafter och varför man gör saker som tränare. Det är en intressant koppling till innebandy. Varför väljer tränare att lägga massa energi och engagemang på sporten, när de ofta gör det ideellt, säger Sofie Andersson.

I tisdags, i samband med Svenska Superligans upptaktsträff i Ericsson Globe, fick Andersson motta pris av Innebandyns kompetenscentrum i Umeå för sin uppsats. Och hon vet själv hur innebandyn i framtiden ska kunna använda hennes slutsatser.

- Mår tränarna bra kommer de att kunna jobba på ett likande sätt mot spelarna. Det är intressant att fundera på hur man kan använda det i praktiken och jobba behovsfrämjande så att man får till en god motivation. Det är alltid bra att ta fasta på något i ledarutbildningar. Men det här är bara en studie, det behövs mer, säger hon.

Svensk Innebandys utvecklingschef, Emil Risberg, har läst uppsatsen och uppskattade Anderssons analyser.

- Det är ju en väldigt viktig fråga för Svensk Innebandy, vilket också är en stor anledning till att Sofie fick det här priset.

Andrapris fick Klara Leffler efter sin uppsats om vilka spelare som drabbas av skador inom innebandy och hur man kan motverka det. 

Läs mer om Sofie Anderssons studie.

Läs mer om Klara Lefflers studie.


Författare: Anton Rosenblad