Så fungerar det nya avgörandet i SSL - Innebandy.se
2017-09-02 10:47

Så fungerar det nya avgörandet i SSL

Så här ska sudden death 4 mot 4 och straffavgörandet gå till för att utse en vinnare i alla matcher i Svenska Superligan (SSL) kommande säsong. 

Som tidigare meddelats så kommer alla matcher i SSL:s grundserie 2017/18, som inte avgjorts i sudden death, gå till straffavgörande. Dessutom kommer själva sudden att spelas 4 mot 4. Det reglemente som gemensamt tagits fram av Svenska Innebandyförbundet och Svensk Elitinnebandy reglerar de avsteg från Regelhandboken som gjorts. 

I korthet fungerar det så här:

- Lagen ska spela med fyra utespelare och en målvakt. Sudden death är tidsbegränsad till fem minuter. Om inget av lagen gör mål under sudden death vidtar straffslagsavgörande.

- Det är inte tillåtet att ta ut sin målvakt och ersätta denne med en utespelare, förutom under avvaktande utvisning, då icke felande lag får ersätta sin målvakt med en utespelare tills nästa avblåsning.

- En utespelare från respektive lag ska slå var sitt straffslag. Om matchen efter detta fortfarande är oavgjord ska samma spelare slå ett straffslag vardera tills ett avgörande uppnås.

- Oavsett hur straffslagsavgörandet avgjorts tillskrivs segrande lag segern med resultatet efter sudden death plus ett mål. Straffskytt noteras som målskytt endast för det avgörande målet.

Fokus i processen har varit att:

• Få ett snabbt och för publiken spännande avgörande med många målchanser. 

• Lyfta fram profilerna och kampen kvinna mot kvinna/man mot man.

• Inte öka matchlängden utan i stället hålla ner antalet tidsödande moment till ett minimum.

Reglementet bifogas i PDF-fil.

Här svarar Svensk Innebandys tävlingssamordnare Patrik Eklund på frågor om de nya reglerna:

Varför får lagen inte ta ut sin målvakt i sudden death?
- Spel 5 mot 4 är ett väl inövat och statiskt moment som redan erbjuds. Här vill vi skapa något nytt som präglas av fart och böljande spel.  

Varför får lagen inte byta spelare i straffslagsavgörandet?
- Den viktigaste anledningen är att vi vill lyfta fram kampen mellan de spelare som blivit uttagna att avgöra matchen. Det skapar profiler och därmed intresse. Vi vill också minimera den tid det tar att genomföra straffslagsavgörandet och har därför valt att inte tillåta byten. Det är också därför turordningen är förbestämd och inte lottas. 

Eftersom att enbart en spelare i varje lag får lägga straffarna i straffläggningen, innebär det att ett lag kan förlora om den spelaren blir skadad eller får en utvisning?
- Det stämmer, ja. SSL-domarna har tillfrågats och ingen kunde erinra sig en skada under straffslag och någon enstaka kunde minnas en utvisning. Då ska man veta att det är tiotusentals matcher de har dömt totalt. Dock kommer det förr eller senare självklart hända, men vi har ändå valt att prioritera att skapa en mer attraktiv produkt för den absoluta majoriteten av gångerna när matchen avgörs med ett mål.

 

Uppdaterade seriekrav/Förtydligande gällande byteszoner

Utifrån ovan har seriekraven uppdaterats samt ett förtydligande gällande byteszoner lagts till (punkt 4.7).

Uppdaterade seriekrav.