2017-09-25 06:29

Framgångssagan Ekeby IF - "Alla kan och alla ska få vara med"


Magnus Claesson instruerar spelarna. Foto: Anton Rosenblad 

I fjol blev Ekeby IF årets ungdomsförening i Örebro län. På bara några år har de vuxit lavinartat och lockar hela tiden nya spelare. Nu är det ungefär 340 barn som spelar i föreningen.
- Alla kan och alla ska få vara med, säger Magnus Claesson som är ungdomsansvarig.

Från att ha varit en förening med endast ett A-lag på herrsidan har Ekeby IF de senaste åren totalt skiftat fokus. Numera är A-laget nerlagt och i stället finns 340 barn i föreningen, fördelat på fem flicklag och fem pojklag.

- Vi började för fem-sex år sedan. Grundtanken var att alla kan och alla ska få vara med. Vi har valt att bygga bara på barnen. Vi satsar bara på breddverksamhet, säger Magnus Claesson och fortsätter:

- Jag hoppas att folk gillar den produkten vi erbjuder. Det är till ett bra pris, vi låter alla spela matcher på sina villkor och vi har ingen träningsnärvaro. Alla kan få vara med även om de spelar hockey eller fotboll på ena träningen och är med oss nästa gång.

Ekeby har flera sätt att locka spelare. För tredje året i rad anordnar de bland annat en skolinnebandyturnering. De bjuder in barn i årskurs 4-6 från Kumla och Hallsberg som spelar fyra mot fyra i mixade lag. Det här väcker intresse för innebandy, och efter det söker sig ännu flera till Ekeby.

- Vi har vår prova på-innebandy också. Vi bjuder in alla barn födda 2012 i år, flickor och pojkar. De får ett personligt brev hem. Vi bjuder in till prova på-tillfällen, två-tre stycken. Där introducerar vi lekinnebandy. Vi förklarar för föräldrarna att vi behöver 5-8 ledare per lag. Sedan startar vi upp verksamheten på hösten, säger Claesson.

Nästa steg för Ekebys utveckling är att inom fyra-fem år skapa ett dam- och herrlag genom de äldsta barnen (04:or) i föreningen. Men om laget spelar i division 3, 4, 5 eller i högsta serien spelar ingen roll, menar Claesson.

- Målsättningen är att ha 70-75 procent egna produkter i de lagen.

Vad behövs när man ska starta upp ett nytt lag för unga barn?
- En tydlighet. Vi behöver ledare för att bedriva verksamheten. Alla är med på sina villkor. Vi ser till att barnen får samma utrustning gällande tränings- och matchkläder.

Vad säger föräldrarna om er verksamhet?
- Hittills har det bara varit positivt. Vår elitsatsning är bredden.

Läs mer:
I morgon på innebandy.se berättar tre spelare i Ekebys F06/07 om varför de älskar att spela innebandy.


Författare: Anton Rosenblad