"Vi vill göra innebandy till en bättre produkt" - Innebandy.se
2015-09-13 06:07

"Vi vill göra innebandy till en bättre produkt"


Växjö Vipers vill lyfta högt i SSL. Foto: Per Wiklund

”Vi hämmar oss själva om resultatet måste vara det viktigaste i alla lägen”. Så säger Växjös tränare Niklas Nordén inför säsongen.

Växjö tog sig för andra året i rad till semifinal. Bara Pixbo gjorde fler mål i grundserien där man slutade på en femteplats.

– Våra ledord är inåt, framåt. Vi vill hela tiden mot målet. Vi har ett ungt lag och visst kan det bli lite dumdristigt ibland men det är kul när det händer saker. Så länge vi ligger på fler framåt än bakåt är jag nöjd, säger Niklas Nordén som menar att Växjö vill gå i bräschen för en mer öppen innebandy.
– Jag tror att vi hämmar oss själva om resultatet måste vara det viktigaste i alla lägen. Vi i Växjö vill göra innebandy till en bättre produkt.

Under våren var 21-årige André Andersson ett av SSL:s största utropstecken och han knep också en landslagsplats. Nordén tror att han kommer ta ytterligare kliv i år.

– André förstod innebandyn tidigt. Förra året förstod han också träningen och då kom genombrottet. Han kan göra det han vill med bollen och har en enorm spelförståelse. Men han är bara 21 år gammal, han kommer bli ännu bättre i år och jag är rätt säker på att han vill vara med i landslaget igen.

Och Andersson är inte den ende. I Växjö dräller det av ynglingar som, enligt Nordén, inom en snar framtid kommer bli stora namn i innebandyn.

– Valle (Valdemar Ahlrot) gjorde ju också en bra säsong och även om han fick sitt genombrott i fjol så syns det på träningarna att det finns ytterligare en nivå. Sedan tror jag oerhört mycket på Marcus Jonsson och Ludwig Persson.

Inför säsongen 15/16 har Växjö tappat inte mindre än nio spelare, bland dem Linus Jämtdahl, Kristofer Widhlund och Jesper Sankell.

– Man skapar relationer i ett lag och det gör självklart ont när någon försvinner. Nu tappar vi 9 spelare och inte bara rent innebandymässig kvalité utan också en del av den kultur som Växjö har stått för, säger Nordén. 

Det har givetvis behövt värvas ordentligt. Bland nyförvärven märks den finske landslagsmålvakten Eero Kosonen.
– Han är stor, lång och rejäl. Han har bra spelförståelse och vill väldigt mycket. Det kommer bli annorlunda för honom att spela i Sverige men han vill utvecklas och jag skulle bli förvånad om han inte spelar VM-final 2016, säger Nordén och passar även på att höja ett varningens finger för Oliver Johansson, närmast från Ticino Unihockey i schweiziska ligan:

–Han har gjort en imponerande försäsong och visat snabbhet, styrka och inte minst en glädje för spelet.

Mycket nytt alltså för Vipers och Nordén menar att man måste acceptera att det kommer ta ett tag innan alla bitar faller på plats.

– För att kunna bli ett framtida topp fyra-lag krävs det något år. Men vi har en bra organisation, en bra arena och rätt långsiktigt tänk så jag är övertygad om att vi är på rätt väg.

Text: Johanna Gratjova

Det här var den 28:e och sista artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. På tisdag är det äntligen SSL-premiär, då Linköping möter Gävle på herrsidan.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)
KAIS Mora
Linköping (herr)
Karlstad (dam)
Mullsjö
Linköping (dam)
Karlstad (herr)
Malmö
Storvreta
Pixbo (dam)
Warberg
Rönnby Västerås
Pixbo (herr)
Täby