2015-09-10 06:55

Så ska Rönnby Västerås lyfta mot Globen

En förlorad SM-final och en förlorad poängdrottning. Hur kan Rönnby Västerås komma tillbaka efter det?
– Vi får försöka sprida ut målskyttet över flera spelare, säger tränaren Tomas Davies.

Tårarna rann på Globens plastmatta efter SM-finalen i våras. Rönnby Västerås förlorade mot KAIS Mora, och poängdrottningen Madelene Backlunds tårar föll tyngst. Hon hade gjort sin sista match i laget och fick avsluta med den värsta förlusten av alla.

Så, hur ska Rönnby Västerås ersätta spelaren som gjorde över 100 poäng i fjol?
– Det finns inget jättebra svar på den frågan. Vi stod ju i samma situation 2013 när hon slutade för första gången. Vi får försöka sprida ut målskyttet över flera spelare. Linnea Nilsson, Adina Augustsson och Mira Wickman kommer få ta ännu större plats, säger Tomas Davies.

Samtidigt har Rönnby Västerås värvat starkt. Landslagsmeriterade Elin Björkman (Falun) och Jennifer Lindholm (Telge) har tillkommit. U19-landslagsmeriterade Evelina Sparf har lämnat Uppsala för Västerås. Karin Nygren, som har varit landslagsaktuell och spelat med IKSU, testar spel igen efter ett skadehelvete. Och från Finland kommer det unga stjärnskottet My Kippilä, också hon landslagsspelare.

Kan man säga att ni försöker värva er till ett SM-guld?
– Det kan man säga. Madelene Backlund går inte att ersätta, varken som spelare eller människa. Och Mathilda By, som kom till oss väldigt ung och har presterat bra under flera säsonger, har flyttat till Haparanda. Men dörren står alltid öppen för henne, säger Davies.

Siktet är inställt på en ny SM-final för Rönnby Västerås. Men den här gången ska laget inte förlora. Davies vet att det är en lång säsong och att laget måste svetsas ihop efter de tunga spelartappen. Men han litar samtidigt på sina nyförvärv – och hela sin trupp.

– Vi börjar bakifrån med skickliga backar som ska äga boll och vara konstruktiva. Men vi vill också behålla förvars- och omställningsspelen som redan nu är i världsklass. Det är många nya i gruppen, så vi måste jobba mycket med infallsvinklar. Generationsväxlingen ska inte bli så drastisk. Senast 2013 la flera tongivande spelare av. Tanken är att de äldre ska slussa in de nya nu.

Det här var den 25:e artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Pixbo Wallenstams herrar.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)
KAIS Mora
Linköping (herr)
Karlstad (dam)
Mullsjö
Linköping (dam)
Karlstad (herr)
Malmö
Storvreta
Pixbo (dam)
Warberg


Författare: Anton Rosenblad