2015-09-04 06:04

Så ska Linköping klara SSL-kontraktet

Linköping behöver ”slita på varje decimeter på planen” för att klara sig kvar i Svenska Superligan. Det säger tränaren Stefan Hedlund – som också lägger ett stort ansvar på stjärnan Amanda Larsson.

Nykomlingar i SSL får det allt som oftast tufft. Det är en rejäl skillnad på SSL och division 1, och det kommer Linköping bli varse under säsongen. Tränaren Stefan Hedlund är dock medveten om vilket sorts motstånd laget kommer att stöta på. Och därför är taktiken klar.

– Vi vill bygga in mer variationsmöjlighet. Vi kan spela som i division 1 i den första perioden, men smarta lag börjar justera efter det. Då kan de växla om och har flera alternativ. Det måste vi kunna möta på ett bra sätt.

Hedlund gör sin första säsong som tränare i laget. Hans roll blir matchcoachningen och den taktiska biten. Att få formationer att fungera tillsammans. Men han poängterar att han har flera ledare på andra positioner som är minst lika viktiga som honom.

Har ni truppen för att klara er i SSL?
– Det har man aldrig som nykomling. Det är väldigt sällan etablerade spelare vill komma till en nykomling. Så är det både för Malmö och oss. Men vi går inte in i en serie för att åka ut. Vi ska ha flyt och överraska, säger Hedlund och fortsätter:

– Förra gången Linköping var uppe vann vi ettan i stor stil. Då värvades flera etablerade namn, och det kraschade rejält. I år hade vi åtta uddamålsvinster i division 1. Det har inte värvats så mycket förutom Amanda.

Amanda Larsson, ja. Landslagsspelaren som har gjort succé i KAIS Mora de senaste säsongerna, och krönte sin karriär med ett SM-guld i våras. Linköping jobbade länge med att få hem henne till Östergötland igen – och lyckades till slut.

– Hon blir otroligt viktig. Vi har en uppsjö av Amanda Larsson-kopior med energi och inställning. Men vi tror att det här är nivån högre som kan smitta av sig på de andra. Det blir spännande att se henne. Det är otroligt stimulerande att ha henne tillbaka i Östergötland, det behövs för dam- och flickinnebandyn.

Annars nämner Hedlund Anna Wiman som en viktig spelare i Linköping till säsongen. Hon var enligt sin tränare bäst i laget i fjol.

– Men oavsett vilka som spelar ska det vara spelare som sprider energi och ska slita på varje decimeter på planen.

Det här var den 19:e artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Karlstads herrar.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)
KAIS Mora
Linköping (herr)
Karlstad (dam)
Mullsjö


Författare: Anton Rosenblad