2015-09-08 06:46

SM-guld i sikte för Pixbos damer


Pixbos tränare Jonas Eliasson siktar på SM-guld. Foto: Per Wiklund

”Det finns inget givet finallag, förutom att vi ska vara där”. Det säger Pixbo Wallenstams damers tränare Jonas Eliasson inför säsongen. Och det är kollektivet som ska göra det.

Målet är givet för Pixbo Wallenstam i år: SM-guld, och att bli felfria i spelet. Ett högt satt mål, helt klart. Men tränaren Jonas Eliasson, som blev utsedd till Årets tränare i samband med SM-finalen i april, är säker på sin sak.

– Förra året hade vi en trupp på 16 spelare, i år har vi 18 spelare. Vi har mycket mer alternativ att jobba med. De spelare vi har fått in är spelare som går in i stort sett på två femmor. Det är otroligt duktiga spelare. Vi bygger vidare på det vi gör. Vi gör färre fel taktiskt, men vi måste bli felfria. Nu ska vi jobba mer med spelvändningar så att vi inte dräller i de lägena, säger han.

Eliasson är övertygad om att Svenska Superligan kommer att bli jämnare i år. Madelene Backlund har försvunnit från Rönnby, Djurgården tackade nej till spel, KAIS Mora har tappat några viktiga pjäser och IKSU har genomgått en generationsväxling. Samtidigt har lagen underifrån värvat bra. Täby har tagit en landslagstrio från Djurgården, Malmö har flera spelare med meriter från U19-landslaget och Linköping vill överraska med stjärnan Amanda Larsson.

– Det är absolut jämnare. Det finns inget givet finallag, förutom att vi ska vara där. Det finns bra spelare i alla lag, det är små marginaler.

Så vem ska göra det för Pixbo i år?
– Vi har så många som kan göra det. På träningarna är det olika varje gång. Tjeckiskan Eliska Krupnova är otroligt duktig. Vi har nya jätteunga tjejer som är väldigt bra och kan bli superstjärnor i svensk innebandy.

I fjol hade inte Pixbo en enda rightfattad forward. Nu har de hämtat upp två från division 1-laget. Josefin Wålinder och Frida Ahlstrand är de två unga spelarna Eliasson framhåller.

– Frida har öst in mål i division 1. Hon skjuter när hon har läget, det är en sådan styrka som till exempel Madelene Backlund har.

Men samtidigt har Pixbo till i år tappat den viktiga kuggen Linn Lundström, som har flyttat till Schweiz. Backklippan är en glädjespridare och en säker pjäs på planen.

– Hon är en tränares dröm. Klart att det är ett tråkigt tapp, men det är inget som gör att vi blir ett sämre lag.

Eliasson strävar verkligen efter SM-guldet i vår. Semifinalplatsen i fjol var absolut inte nog, menar han.
– Vi har kört hårdare fys än någonsin i sommar. Vi har tydliga krav på spelarna för att de ska klara av en taktik. Det kommer att bli bra.

Det här var den 23:e artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Warberg.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)
KAIS Mora
Linköping (herr)
Karlstad (dam)
Mullsjö
Linköping (dam)
Karlstad (herr)
Malmö
Storvreta


Författare: Anton Rosenblad