Malmös unga stjärnor tar chansen - Innebandy.se
2015-09-06 06:10

Malmös unga stjärnor tar chansen


Malmös unga stjärnor tar nu chansen i SSL. Foto: Calle Ström

Från total dominans i division 1 till ett misslyckat SSL-kval – till en SSL-plats när Djurgården tackade nej. Malmö FBC fick efter många om och men jubla åt platsen i finrummet. Men nu blir verkligheten en annan.
– Det kommer att bli tufft, vi är inte blåögda, säger tränaren Mikael Jeppsson. 

Lekande lätt sprang Malmö igenom division 1 södra förra säsongen. De vann 21 matcher, spelade 1 oavgjord och förlorade inte en enda. Laget gjorde sig redo för kval till Svenska Superligan och tog sig förbi playoff 1. Men i det andra förlorade man mot Linköping och säsongen var över – trodde i alla fall klubben.

Ett kort tag senare stod det klart att Djurgården skulle tacka nej till sin plats i Svenska Superligan, vilket lämnade en vakant plats. Den fick då Malmö, som hade presterat bäst av de två förlorande lagen i playoff 2.

Nu har laget alltså förberett sig för säsongen i finrummet – men de är väl medvetna om vad som väntar.

– Det kommer att bli tufft, vi är inte blåögda. Vi kommer att lära oss att förlora matcher, säger tränaren Mikael Jeppsson.

Men att räkna bort Malmö går absolut inte. De har ett lag fyllt av kvicka spelare, och flera som har meriter från fjolårets U19-landslag.

– Jag tror att de kommer klara sig bra. Vi har sett många spelare som har gått från U19 och levererar i SSL, och med tiden tar plats i SSL. De här spelarna har en funktionell teknik och en fart i det de gör. Det är inga fysmonster, men det handlar om att ge dem utrymme och låta dem spela sitt spel. Vi får inte strypa deras kreativitet. De kan få göra lite misstag.

Malmös lysande stjärna var förra säsongen 19-åriga Ellen Rasmussen. I klubblaget öste hon in poäng och i U19-landslaget snittade hon över två poäng per match. Ansvaret att leverera i SSL ligger alltså delvis på henne.

– Hon kommer att ha precis samma ansvar som tidigare. Hon sätter högst press på sig själv. Ellen har inte haft så mycket ansvar tidigare, mer att andra får kliva fram. Det som är bra är att hon är lika mycket framspelare som målskytt, säger Jeppsson.

Och som sagt, det är inte bara Rasmussen som spelade med U19-landslaget i fjol. Ellenor Bengtsson Wester, Marlene Lennartsson och Josefine Keller är också framtidsspelare. Men någon stjärnfemma får publiken knappast se i höst.

– Vår spelstrategi är att vi så långt det är möjligt matcha tre hela kedjor som alla var för sig har lite olika inriktningar. Vi tror på mycket delaktighet. Förra säsongen spelade vi på tre kedjor i alla perioder utom fyra i seriespelet. Men när vi går ner på folk är det möjligt att vi kokar ihop något.

Malmö har inte värvat speciellt mycket till säsongen, och det är ett medvetet val. Jeppsson menar att det lag som gick upp till SSL också förtjänar att satsas på. Och samtidigt är han glad att de unga, attraktiva spelarna stannade i klubben.

– Några var påpassade, framför allt Ellen. Men om jag vara ärlig, om vi inte hade gått upp till SSL hade vi inte tappat så många heller. Möjligt att någon hade lämnat för brist på motivation, men inte någon annan. De har det väldigt bra i Malmö.

Det här var den 21:a artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Storvreta.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)
KAIS Mora
Linköping (herr)
Karlstad (dam)
Mullsjö
Linköping (dam)
Karlstad (herr)


Författare: Anton Rosenblad