Han är Svensk Innebandys nya landslagschef - Innebandy.se
2015-09-06 14:44

Han är Svensk Innebandys nya landslagschef


Joakim Lindström är ny landslagschef i Svensk Innebandy. Foto: Anton Rosenblad

Från VM-guldmedaljör till utvecklingskonsult till landslagschef. Svensk Innebandys Joakim Lindström iklär sig nu sin nya roll på förbundskansliet.
– Mitt mål är att vi ska få en tydligare tråd i arbete mellan elitutveckling och landslagsverksamheten, säger han.

2002 och 2004 vann Järfällaspelaren Joakim Lindström VM-guld med Sverige. 2011 började han sedan jobba som utvecklingskonsult på Svensk Innebandys förbundskansli i Stockholm. Och nu står det klart att han tar över som landslagschef efter Emil Risberg.

– Mitt mål är att vi ska få en tydligare tråd i arbete mellan elitutveckling och landslagsverksamheten. Där kommer jag att behålla flera projekt som jag har hand om just nu också. Arbetet med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell tillsammans med innehållet i den kommande elitutvecklingsplanen ser jag ska resultera i att flera stannar kvar i idrotten. Vi ska också få flera utbildade tränare och en ännu bredare bas av toppspelare som är redo att konkurrera om en plats i ett svenskt landslag, säger Joakim Lindström.

En annan viktig aspekt i hans arbete kommer att bli bygget av relationer med tränare och sportchefer. Lindström framhåller att han tror mycket på dialog och det klimat som kommer av goda, respektfyllda relationer.

– Landslagsverksamheten har ur flera perspektiv varit ett lok för innebandyns utveckling. Men landslagsverksamheten är beroende av att lagen i Svenska Superligan är välmående då framgångarna grundläggs på spelarnas hemmaplan. Vi behöver se varandras utmaningar på ett konstruktivt sätt.

Konkret kommer arbetet som landslagschef innebära att Lindström är ansvarig för de fyra landslagen och dess ledarstaber. Under den närmaste tiden ska han på plats säkerställa att Svensk Innebandys landslagsstaber har de verktyg de behöver för att uppnå målen.

– I övrigt tillkommer exempelvis relationer med klubbarna, som jag var inne på tidigare. Och så klart omvärldsanalyser, bland annat i form av den VM-analys vi har gjort de senaste åren. Det blir också arbete med strategiska frågor mot Internationella innebandyförbundet och representation i olika nationella och internationella sammanhang.  

Vad ser du fram emot mest i arbetet?
– På kort sikt att börja arbeta med människorna i och omkring verksamheten. På lång sikt hoppas jag kunna se att vi utifrån var och ens förutsättning inom Svensk innebandy vågar vara modiga. Att vi tar ansvar för att driva på innebandyns utveckling. Vi får aldrig glömma att vi är Sverige och att vi alltid har förväntningarnas blickar på oss. Sverige ska vara tuffa att möta men utrymmet för det oväntade, det spektakulära, som så ofta förknippats med det svenska spelet måste få fortsätta underhålla åskådarna. 

Tidigare har Emil Risberg varit chef för både utveckling (som han fortsätter med) och landslag men rollerna delas nu för att gynna Svensk Innebandy. 

Redan 1 september inledde Lindström arbetet som landslagschef på förbundskansliet. Och han har fullt förtroende av Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk.

– Joakim har bred erfarenhet av landslag, både som spelare och ledare. Detta i kombination med en stor ödmjukhet och vilja att ta tag i frågor gör att han är synnerligen lämpad för uppdraget som landslagschef, säger Harnesk. 


Författare: Anton Rosenblad