Fysmonstret kan bli Warbergs överraskning - Innebandy.se
2015-09-09 06:50

Fysmonstret kan bli Warbergs överraskning


Veteranen Mattias Wallgren ska leda Warberg genom säsongen. Foto: Per Wiklund

Över förväntan under hösten. Fler dippar på våren. Fysvärden och fokus måste bibehållas genom hela säsongen för Warberg.

Warberg med unge Oscar Lundin som huvudtränare var nederlagstippade på förhand. Tvärtemot vad experterna tippade tog man sig till slutspel. Där blev det tvärstopp mot Linköping i kvartsfinalen. Staben kring Warberg har en klar bild över vad som hände.

– Vi lyckades inte bibehålla det fysiska momentet genom hela säsongen. Man är ju rätt sugen på att prata om det taktiska och det tekniska så i årets säsongsplanering har vi tagit in mer fokus på fysiken. Det kan hända att man vill lägga 30 min på att nöta PP men då får man kanske stryka det någon gång för att behålla fysvärdena, säger Lundin och fortsätter:

– De mentala aspekterna spelade också stor roll. Plötsligt låg vi 3:a-4:a och vi tappade fokus på vad vi skulle göra och började istället kolla tabellen. Håkan Johansson som var med oss redan förra året får en viktig roll där. Spelarna kan vända sig till honom om de behöver hjälp med hur man ska tänka för att vara kvar i zonen när det går bra och tar sig ur en svacka när det går sämre.

Inför den här säsongen tappar man Simon Palmén till Falun. Samtidigt försvinner den gamle trotjänaren Joakim Andersson och därmed är den siste från de stora framgångsåren borta. Men de finns fortfarande med i kulisserna, berättar Lundin:

– Vi har nästan alltid någon av dem med på träningarna. Ibland är Magnus Svensson med, ibland Kimmo Eskelinen. De är med och ger sin touch och vi utnyttjar gärna deras kunskaper. De har ett sinne för innebandy och vet hur man vinner matcher.

Bland nyförvärven syns inga etablerade namn. Efraim Björnell och Robin Blåberg hämtas från Fagerhult.
– Efraim är hjärnan och Blåberg är avslutaren. Vi hade scoutat Blåberg redan inför förra säsongen. Hans styrka ligger framför allt i hans förmåga att avlossa alla sorters skott väldigt snabbt. När vi var och tittade på honom igen fick vi upp ögonen för rightaren som han spelade med. Som det ser ut kommer vi köra dem ihop, berättar Lundin. 

Han tror också att Daniel Nordlund, närmast från Granlo, kan bli ett utropstecken.
– Han är ett fysmonster som gjorde en del poäng i Granlo förra året. Vi var förvånade över att inte fler hade koll på honom när så många lag ändå jagade rightare. Jag tror att han har chansen att bli en överraskning. Han är liksom okänd för att ändå ha känt på det.

Lundin hoppas också på att Warberg med Johan Tomth i laget ska kunna hota mer från båda kanterna. Tomth väntas även bli användbar i PP.

– Det är väl de taktiska bitarna vi kommer få jobba med där för jag tror att han har haft ganska fria tyglar i KAIS Mora.

Sist men verkligen inte minst nämner Lundin sitt tvåmetersförvärv Oscar Eriksson Elfsberg som värvats från Lerum.
– Jag har haft koll på honom sedan distriktslagstiden. Han är jäkligt svår att ta bollen ifrån och har redan satt sig i respekt under träningarna här. Jag trodde det skulle ta mer tid men som det ser ut nu kommer han vara med från start.

Det är många oprövade namn i årets upplaga av Warberg. Återstår att se om Lundin kan överträffa förväntningarna ännu en gång.
– Vi har ett ännu yngre lag i år och nu gäller det att få kontinuitet.

Text: Johanna Gratova

Det här var den 24:e artikeln i serien om SSL-lagen inför säsongen. I morgon presenteras Rönnby Västerås.

Tidigare presenterade lag:
Endre
AIK
Uppsala
Helsingborg
Huddinge
Gävle
Falun (dam)
Granlo
Dalen (dam)
Falun (herr)
IKSU
Sirius
Jönköping
Dalen (herr)
KAIS Mora
Linköping (herr)
Karlstad (dam)
Mullsjö
Linköping (dam)
Karlstad (herr)
Malmö
Storvreta
Pixbo (dam)