2014-09-12 21:29

Landslagsdebutanterna visade vägen mot Finland

Det svenska damlandslaget, som ställde upp med fem debutanter, vann sin första match i Finnkampen med 5-3. Tre av nykomlingarna såg dessutom till att bli målskyttar.


Julia Larsson satte 1-0 för Sverige i Baltiska Hallen. Foto: Per Wiklund

På torsdagen vann Sveriges herrar öppningsmatchen. På fredagskvällen följde damerna upp den triumfen.

Finland tog visserligen ledningen efter 13.08 i en tempofattig förstaperiod. Men Sveriges kvittering kom bara sex sekunder senare då debuterande Julia Larssons gjorde sitt första landslagsmål efter att fått en flippassning in i slottet från Sara Helin.

- Julia visade att hon är en superstar, hon vill synas. Hon gjorde mål direkt och det är hon bra på. Hon visade vägen i målskyttet, säger Sveriges förbundskapten Andreas Lundmark.

Även Sveriges andra mål gjordes av en debutant. Lagkaptenen Josefina Eiremo kom farande på vänsterkanten och hittade in i slottet till Malin Andréasson som sköt in 2-1 stolpe in.

- Andréasson var nog lite nervös innan men skönt att hon fick göra det där målet och hon kommer göra ännu bättre ifrån sig på söndag, säger Andreas Lundmark.

Karlstadforwarden Tilda Flodell ville inte vara sämre. Hon tryckte in en retur med en backhand från nära håll – detta under sitt första byte och första bolltouch någonsin i seniorlandslaget.  

- Tilda kom in och gjorde mål i första bytet, starkt av henne. Jag sa innan ”att in och riv och slit nu – kriga in ett mål”, berättar Andreas Lundmark och fortsätter:

- Otroligt roligt att se tjejerna ta för sig. Det var bra prestationer av alla fem debutanterna, även de som inte gjorde mål. Delgado var fantastisk, Fjellstedt också jättebra, hon visade det irrationella hela tiden.

Med halva matchen spelad blev tempot betydligt högre. Finskorna hade två ribb- och ett stolpskott men det var istället Iza Rydfjäll som målade i powerplay, 4-2.

När Josefina Eiremo sköt 5-2, från högerkanten efter lysande förarbete från Isabella Krantz som gjorde en raid på vänsterkanten, tycktes segern vara i hamn. Men finskorna lyfte sig, reducerade och tryckte på för ytterligare mål.

Emelie Frisk höll dock undan i kassen och Anna Wijk kunde därmed fira 50 landskamper som vinnare.

- Det var en match med riv och slit. En försiktig, men stabil, förstaperiod av oss. Vi gasade lite i andra då blev det mer öppet spel och så krig i tredje. Det var mer kamp än skönspel men jätteskönt att vinna, det visade att vi har bredd. Jag säger inte att vi var mycket bättre än Finland men det här visade att vi kan vinna mot dem, avslutar Andreas Lundmark.

Eftersom att Finland vann straffläggningen (1-0) leder Sverige Finnkampen med totalt 4-2. På söndag spelar både herr- och damlandslagen returmatcher i finska Vantaa.

Matchfakta
Sverige-Finland 5-3 (1-1, 3-1, 1-1)

Första perioden
0-1 (13.08) Veera Kauppi (My Kippila) powerplay
1-1 (13.14) Julia Larsson (Sara Helin)

Andra perioden
2-1 (1.50) Malin Andreasson
2-2 (5.40) Nina Rantala (Anne Suomalainen)
3-2 (6.15) Tilda Flodell (Amanda Delgado Johansson)
4-2 (19.14) Iza Rydfjäll (Victoria Wikström) poweplay

Tredje perioden
5-2 (1.38) Josefina Eiremo (Isabell Krantz)
5-3 (8.41) Nina Rantala (Eliisa Alanko)

Utvisningar
Sverige: 1x2 min, Finland: 1x2 min.

Publik
473

Straffar
Iza Rydfjäll -> miss
Veera Kauppi -> mål
Tilda Flodell -> miss
My Kippilä -> mål
Sandra Mattsson ->miss

Så startade Sverige

Målvakt
Emelie Frisk

Förstafemman
Cassandra Edberg
Isabell Krantz
Josefina Eiremo
Cornelia Fjellstedt
Malin Andréasson

Andrafemman
Elin Reinestrand
Jenny Gustafsson
Anna Wijk
Sarah Helin
Julia Larsson

Tredjefemman
Iza Rydfjäll
Sofie Andersson
Sandra Mattsson
Victoria Wikström
Amanda Delgado Johansson

På bänken
Sara Hjorting
Linn Lundström
Tilda Flodell
Katarina Bjuhr


Författare: Sebastian Nurmi