Varför behövs internationell utveckling? - Innebandy.se
2011-09-08 19:30

Varför behövs internationell utveckling?

Varför måste vi satsa på internationell utveckling? Den frågan besvaras av Internationella Innebandyförbundets (IFF) ordförande Tomas Eriksson i en artikelserie som inleds under torsdagen.

– Ett skäl är att internationell utveckling är ett måste för nationell utveckling. Ett annat viktigt skäl är att i några av våra större medlemsländer, dock inte i Sverige, har tillväxten stagnerat eller i något fall avstannat, säger Tomas Eriksson.

– Och för att kunna växa nationellt, medialt, sponsorsmässigt, och med kvalitet måste innebandyn växa på motsvarande områden globalt.
 


Vid vilket framtida multi sport event får vi se innebandyspelare på invigningsceremonin? Foto: Bildbyrån.


IFF:s vision är att innan år 2020 ha 100 medlemsländer (idag är antalet 53, red. anm), och finnas med på ett så kallat multisports event, som kan vara OS, ungdoms-OS, Universiaden för studenter, World Games och Masters Games.

– Vi har kommit en god bit på vägen och till 2015 kommer nu innebandy att finnas med på Master Games i Italien, så alla innebandy entusiaster kan (de med antagligen +35 år reds. anm.) se fram mot att anmäla sitt klubblag dit, säger Tomas Eriksson. 

– Varför är det då viktigt att vara med på dessa multisport program? Jo, det finns tre bärande skäl, samma skäl, som IFF har strategier för internationell utveckling, nämligen att jobba med idrottspolitik, IOK och OS till exempel, och utvecklingsfrågor (seminarier i syfte att stärka länderna som idag är medlemmar, och att nå fler medlemmar), och inte minst marknadsfrågor, som att nå ut mer i media både när vi arrangerar våra events, främst VM, men också nya Champions Cup för klubblag, som Europacupen.
 


Tomas Eriksson interjuad under VM 2010. Foto: Stefan Svensson.


– Genom att vi redan 2015 är med på Master Games uppfyller vi flera mål, vi når ut till många nya beslutsfattare, till exempel inte minst IOK-ledamöter i Masters organisation, och dessutom blir detta ett showcase att visa upp innebandy för helt nya marknader och nya beslutsfattare, såväl politiker som företagare som deltar i Master Games, betonar Tomas Eriksson.

I morgon: Olympiska drömmen lever, men flera steg dit!


Författare: Daniel Karlsson