Varför Universiaden för studenter? - Innebandy.se
2011-09-12 08:52

Varför Universiaden för studenter?

I vår artikelserie om internationell utveckling berättar idag IFF-ordföranden Tomas Eriksson om betydelsen av jättevenemanget Universiaden.

2002 arrangerades student-VM i Göteborg. Därefter har innebandyn visats upp på student-VM vid ytterligare tre gånger. Internationella Studentidrottsförbundet (FISU) och Internationella Innebandyförbundet (IFF) diskuterar nu om förutsättningarna att komma med på Universiaden för studenter. 

Vad är då Universiaden? Ett multisport event som nu senast i Shenzhen i Kina hade över 10 000 deltagare, från över 100 länder med 20-talet idrotter. Ett jättearrangemang för studenter mellan 18-28 år.

– Nästa student-VM går i maj 2012 i Tjeckien, och IFF planerar nu för att arrangera, kanske redan till 2014 eller 2016 student-VM utanför Europa, för att visa att innebandy är väldigt angelägna om att sprida innebandy globalt och öka takten i innebandyns tillväxt, säger Tomas Eriksson. 

 

Basket är en av sporterna på Universiadens program. Foto: Bildbyrån.


– Ett annat skäl att betona student-VM och Universiaden för studenter är inte minst skälet spelarutveckling, och här har vi mycket att lära av de andra lagbollidrotterna, som t ex basket som just använder Universiaden för att kunna ta bra steg från klubb, till nationella idrottsutbildningar till riksintag, U19, för att få en bra övergång via Universiaden till A- landslagen. Det gläder oss att inte bara andra idrotter som basket och handboll uppmärksammat detta, utan nu också Riksidrottsförbundet på senare tid.

– Som svensk är jag särskilt glad över att Svenska Innebandyförbundet gått i bräschen och också långsiktigt funnit ett bra samarbete nationellt med Sveriges Studentidrottsförbund som möjliggör deltagande i student-VM, och kan genom detta vara ett föredöme för andra innebandyländer. Vidare tas student-VM seriöst när man som i Sverige har samma förbundskaptener för student- som för de andra landslagen, poängterar Tomas Eriksson.

I morgon:
Är Ungdoms-OS 2018 möjligt?

Tidigare artiklar:
Olympiska drömmen lever!
Varför behövs internationell utveckling?


Författare: Daniel Karlsson