"Toivoniemi en viktig sista utpost" - Innebandy.se
2011-09-20 10:02

"Toivoniemi en viktig sista utpost"

innebandy.se fortsätter att ta pulsen på tränarna i SSL, Elitserien och Allsvenskan inför årets säsongsstart. Idag tittar vi närmare på vilka nyckelspelare som ska leda lagen till framgång.

Inför årets Elitserie- och SSL-säsong är det kanske fler lag än någonsin som är med i snacket om guldstriden. För att lyckas nå hela vägen krävs att lagets nyckelspelare kliver fram. Hos nykomlingen Jönköpings IK är inte siktet i första hand inställt på SM-guld, men för att uppnå sina mål med säsongen förlitar sig tränare Zeid Momén primärt på en rutinerad spelare i världsklass.

– Självklart Johan Anderson, fler behöver dock kliva fram.

I grannklubben Hide-a-lite Mullsjö AIS är nyförvärvet David Gillek ett kärt återseende. Efter åtta års spel i bland annat Helsingborg, Stockholm och Jönköping är han tillbaka i moderklubben.

– David Gillek kommer att få dra ett tungt lass. David kanske inte kommer att göra flest poäng i laget, men hans betydelse både på och vid sidan av planen, med den rutin han besitter, kommer vara av yttersta vikt för oss, säger Jönköpings IK:s tränare Zeid Momén.

För tränare Kent Göransson är det framförallt två spelare som kommer vara extra viktiga för FC Helsingborg den här säsongen.

– Linus Nordgren är en unik spelare med en teknik och speed som få kan mäta sig med. Sen blir ju Henri Toivoniemi också en viktig sista utpost för oss.


Henri Toivoniemi är en av spelarna som Kent Göransson hoppas ska bära FC Helsingborg den kommande säsongen. Foto: Bildbyrån.

Även i Warberg IC och IBF Falun lyfts målvakterna fram när frågan om nyckelspelare ställs.

– Kanske låter lite tråkigt men vi har Sveriges bästa målvaktspar och de är våra nyckelspelare, säger Warbergs tränare Stefan Smedberg.

– Våra målvakter är våra absoluta nyckelspelare, menar IBF Faluns tränare Andreas Lundmark.

I Pixbo Wallenstam IBK betonar tränare David Jansson vikten av att flera spelare levererar och bygger lagets grund.

– Svårt att inte nämna Martin Östholm här. Han är alltid tongivande. Snabb, stark, bra spelsinne och ett ruggigt skott. Isaac Rosén, Peter Runnestig och Kalle Brännberg har spetskompetens och Emil Julkunen har imponerat i alla moment. Sedan kommer vi få en Daniel Calebsson-boost när han är tillbaka. En ledare ut i fingertopparna!

De regerande mästarna Storvreta IBK har en världsstjärna som given nyckelspelare, men tränare Thomas Brottman lyfter även fram de yngre spelarna som oerhört viktiga.

– Mika Kohonen är väl den självklara nyckelspelaren, men om man räknar bort honom för en stund så skulle jag vilja säga att de yngre är lite nyckelspelare i att ta ytterligare steg framåt i utvecklingen och i och med det pressa de äldre.

För AIK IBF, som inför i år genomgått stora förändringar i truppen, kommer spelarna med rätt kultur att vara extra viktiga.

– När ett lag genomgår så stora förändringar som AIK gjort inför den här säsongen blir kulturbärarna viktigare än i normalfallet. Därför är spelare som Patrik Edgren och Henrik Lorendahl mycket viktiga kuggar. Lyckas vi dessutom få ut en bra leverans från Karl-Johan Nilsson, Kim Nilsson och Patrik Jansson tillsammans med att etablerade spelare som Ron Sjöblom och Alexander Egebrant levererar, då når vi en bit. Lägg där till att tidigare AIK-spelare som exempelvis Patrik Stanley, Sebastian Gafvelin, Kevin Lundgren och Daniel Thorsson tar ytterligare steg i sin utveckling, så ser det intressant ut, avslutar AIK:s tränare Mika Packalén.

innebandy.se fortsätter att ta pulsen på tränarna inför säsongspremiären. Ny artikel inom kort.


Författare: Daniel Karlsson