2011-09-14 09:33

Warberg föll på "målsnöret"

innebandy.se har tagit pulsen på tränarna i SSL, Elitserien och Allsvenskan inför årets säsongsstart. Vi inleder vår artikelserie med att låta tränarna blicka tillbaka på fjolårets SSL-säsong.

För Jönköpings IK var förra säsongen en riktig solskenshistoria. Både dam- och herrlaget vann sina serier och säkrade avancemang till Elitserien och SSL. JIK-herrarnas tränare Zeid Momen ser med glädje tillbaka på säsongen, men med vetskapen om att en tuff säsong väntar.

– Förra säsongen var en fantastisk upplevelse. Att vinna serien och ta JIK tillbaka till finrummet var ett lyckorus för hela föreningen. Att vinna i stort sett alla matcher under de två senaste säsongerna har skapat en vinnarkultur i laget, en stark tro på oss själva. Samtidigt har vi sällan blivit hårt prövade vilket lett till att vi inte behövt gräva speciellt djupt för att gå segrande ur matcherna. I år får vi komma med hacka och spade till varje match.

En solskenshistoria är knappast något som Hide-a-lite Mullsjö AIS skulle likna fjolårssäsongen vid. Nye tränaren David Ahlmark, som senast kommer från FBC Uppsala, hyllar tränarnas jobb i en annars ganska strulig säsong.

– Tränarna gjorde ett hästjobb som lyckades få ihop laget i slutet av säsongen och vinna de matcher som behövdes för att hålla sig kvar. Det var en säsong med stora omkastningar i truppen p.g.a. spelare som lämnade laget och tunga skador på nyckelspelare.

För Caperiotäby var fjolåret inte heller någon dans på rosor.

– Förra säsongen var som en stor baksmälla. Vi hade stor spelaromsättning och kom inte upp i vår högsta nivå. Självklart hade vi ljuspunkter, spelare som utvecklades och nya detaljer i vår spelidé. Vi höjde oss också den sista fjärdedelen av säsongen, vilket vi satt upp som mål. I slutspelet var vi okej, men vi hade inte offrat tillräckligt under året för att förtjäna avancemang, säger tränare Magnus Jäderlund.

Ett lag som gjorde det mesta rätt den gångna säsongen är Warberg IC. Tränaren Stefan Smedberg har inget att klaga på – förutom straffarna i finalspelet.

– Det är många positiva saker med förra säsongen. Vi vinner serien med 11 poäng. Vi gör mest mål framåt men släpper även in minst bakåt. Vi gör ett bra slutspel och en fantastisk final, även om vi föll på ”målsnöret”. Många relativt orutinerade spelare kliver fram och tar ansvar. Kan i dagsläget inte komma på något som inte var bra mer än att vi slog för dåliga straffar i finalen.


Warberg deppar efter missad straff. Foto: Bildbyrån.

Thomas Brottman och hans Storvreta IBK, som överlistade Warberg i straffläggningen, inledde inte säsongen optimalt. Men med tiden började spelet stämma.

– Vi började dåligt, men klarade av att ta oss i nacken och vinna EC-guld. VM gjorde det jobbigt för oss att få till någon vettig träning med de som var hemma. Framåt januari började vi få ihop bitarna. -

– Sedan gick vi ner oss lite i de sista omgångarna innan slutspelet. I efterhand var det nog bra för oss att få lite smällar i ansiktet för att verkligen vakna till i slutspelet – där det gick enligt planen. Vi hade lite skador på nyckelspelare (typ Mika Kohonen), så vi ville spela så få matcher som möjligt. Så att gå förlustfria genom slutspelet var perfekt för oss! Själva finalen var nog vår sämsta match i slutspelet rent spelmässigt. Det var lite kantigt och stelt spel. Starkt av oss att ändå knyta ihop säcken till slut.

Ett lag som inte nådde ända fram till SM-final var IBF Falun som åkte ut mot Warberg i semifinalserien. Tränare Andreas Lundmark är nöjd med säsongen, men menar att laget underpresterade i semifinalserien.

– Tycker vår säsong följde planen. Vi var lite ”fladdriga” under säsongen men det var inte konstigt med ny ledarstab och en drös nya spelare. Vi skulle vara som bäst i slutspelet och det måste man säga att vi var. En historisk medalj till föreningen även om jag personligen kan tycka att vi slarvade bort en finalplats mot Warberg i semifinalserien. Vi kom inte upp i någon hög standard där.

innebandy.se fortsätter att ta pulsen på tränarna inför säsongspremiären. Ny artikel inom kort.


Författare: Daniel Karlsson