2011-09-15 09:12

Pixbo laddar upp med fäktning

innebandy.se fortsätter att ta pulsen på tränarna i SSL, Elitserien och Allsvenskan inför årets säsongsstart. I dagens artikel frågar vi SSL-tränarna hur försäsongsträningen lagts upp.

Vikten av att vara fysiskt förberedd inför säsongsstart kan inte poängteras nog. Zeid Momen, tränare för SSL-nykomlingen Jönköpings IK, är nöjd med att vara tillbaka i högsta serien och hans lag är väl förberett på spel i högsta ligan.

– Att vinna serien och ta JIK tillbaka till finrummet var ett lyckorus för hela föreningen. Gällande försäsongen har vi tränat och förberett oss som det SSL-lag vi alltid varit. Vi har en kultur gällande träning, vi är förberedda och vet vad som krävs.

FC Helsingborgs nye tränare Kent Göransson vill använda fysiken som vapen både i anfall och i försvar.

– Vårt upplägg under försäsongen bygger mycket på att vi ska vara förberedda fysiskt för att kunna spela med en hög intensitet antingen vi har bollen eller inte.

En klubb som på ett innovativt sätt arbetat med försäsongsupplägget är Pixbo Wallenstam IBK. Lagets tränare David Jansson beskriver arbetssättet.

– Vi vill inte att spelare ska maska sig igenom de första fystesterna som görs i maj, utan gav istället de som gör bäst ifrån sig en morot. De med högst aerobt värde i vårt lag har fått träna individuell innebandy i hall en gång i veckan istället för att löpa. Dessutom har vi haft en sommartävling där fysvärden, träningsflit och alternativa aktiviteter har adderats med varandra. Vi har spelat squash, minitennis, fäktats och hört triathlon. Isaac Rosén tog hem det hela, men lugn. Han är trots det ännu bättre i styrspelet än i fäktning.


Kamp mellan Pixbos Isaac Rosén och Storvretas Staffan Jacobsson under fjolårssäsongen. Foto: Bildbyrån.

Fjolårets grundspelsvinnare Warberg IC lämnar bakom sig en mycket bra säsong som egentligen bara saknade en vinst i SM-finalen. I stort är deras försäsong upplagd som tidigare år, om än något tuffare.

– Vi har en fungerande försäsong så vi har kört på som vanligt. Vi har höjt kraven lite på våra tester. Sedan har vi även planerat in några fler träningsmatcher än förra säsongen, säger tränare Stefan Smedberg.

Även Linköping IBK har tuffat till sin försäsongsträning.

– Försäsongen liknar Linköpings tidigare försäsonger rent fysiskt, men den har förnyats med vissa träningsformer och med ett steg till i tuffare försäsong. Det vi framförallt har ändrat på är antalet träningsmatcher. Detta för att kunna ha rejäl fokusering på vad vi söker efter i alla matcher, säger Linköpings tränare Torbjörn ”Totte” Johansson.

För SM-mästarna Storvreta IBK och tränare Thomas Brottman har försäsongen inte handlat om att höja kraven, utan snarare om att hitta en bra mix av träning och ledighet.

– Vi har försökt få till en balans i att vara från träning och innebandytänk men ändå få till en bra uppbyggnadsperiod. En svår ekvation, men vi tycker att många spelare ser väldigt taggade och fräscha ut. Peppar, peppar…, avslutar Thomas Brottman.

innebandy.se fortsätter att ta pulsen på tränarna inför säsongspremiären. Ny artikel inom kort.


Författare: Daniel Karlsson