2011-09-29 13:59

I fokus: Johanna Holmbom

Falun, som har inlett säsongen med två segrar på två matcher, har en bredare trupp än på länge och som också är kryddad med spetskompetens. innebandy.se fick en intervju med Faluns Johanna Holmbom som har inlett säsongen på ett utmärkt sätt.

– Det känns jättebra att äntligen vara skadefri och få vara med från start.

Föregående säsong var Johanna tillbaka på planen fem omgångar in i serien, efter sin korsbandsskada. I slutspelet fick hon ont i knäet och i somras tvingades hon genomgå en tillhållsoperation där läkaren egentligen inte hittade något fel, men efter lite skrapande i knäet har Johanna inte haft några problem alls.

Säsongen har inletts med två segrar och Johanna har stått för 6 poäng. Hon siktar på spel i A-landslaget efter 12 U19-landskamper.

– Det är klart att jag vill spela i damlandslaget, men det är inte jag som tar ut det. Ett av mina bästa innebandyminnen är när vi spelade U19-VM i Polen. Det var ju inte kul att vi bara tog silver, men annars var allt annat roligt. Så visst vill jag spela i ett landslag igen.

Inför föregående säsong rekryterades Patric Wengelin som ny tränare för Falun, men efter endast två omgångar ersattes han av Camilla Granelid. Inför denna säsong har Sala Silverstadens Per Nygårds tagit över.

Hur påverkar den höga tränaromsättningen spelarna i laget?
– Det har egentligen stärkt oss som grupp eftersom vi på något sätt har tytt oss till varandra mer. Vi trodde att Camilla skulle fortsätta som tränare, men när inte det skedde kom föreningen snabbt fram med en bra lösning som blev Per.

Hur är Per som tränare?
– Per kan mycket innebandy, är seriös och engagerad. Han är ganska lugn och står inte och skriker i båset. Camilla var hetare på bänken, men också duktig.

Din tränare Per beskriver dig som en som brinner för innebandy och som älskar att träna. Känner du igen dig i det?
– Ja, jag tränar mycket eftersom jag har den möjligheten via Dala Sports Academy som finns på Högskolan Dalarna där jag pluggar till sjuksköterska. Jag får hjälp med träning och har garanterad praktik i Falun. Sedan kan jag flytta på tentor om det skulle behövas.

Per säger också att du inte säger eller syns särskilt mycket i laget. Att du hellre låter spelet tala.

– Jag är nog ganska tyst i grupper där jag inte känner folk, men i laget kan jag umgås med vem som helst. Det finns inga grupperingar och vi har bra sammanhållning.


Johanna Holmbom. Foto: Bildbyrån.

Efter hela 18 säsonger i den högsta serien och en andra plats i maratontabellen, har Falun ännu inte vunnit något SM-guld på seniorsidan. Medaljskörden hittills innebär fyra SM-silver och sju SM-brons. Är det denna säsong Faluns första SM-guld ska bärgas?
– Alla lag vill ju vinna SM-guld – det är därför man spelar och vi har en bra möjlighet att vinna guldet den här säsongen.

Ifjol startade Falun säsongen rent av uselt, men med många inkasserade poäng efter årsskiftet, klarade laget slutspel med nöd och näppe. Där blev det dock respass i kvartsfinalen mot Pixbo. Denna säsong säger sig Falun vilja ”gå så långt som möjligt”.

Hur ska ni nå det eftertraktade guldet?
– Förra säsongen hade vi en tunn trupp där flera spelare skulle komma tillbaka efter ett par månaders seriespel. Vi började svajigt och hade tränarstrul som påverkade. I år har vi en bra trupp och för första gången kan vi spela på tre starka femmor, precis som IKSU och Rönnby alltid har gjort. Det gäller att prestera i slutspelet och har vi tur går vi hela vägen.

Landslagsstjärnan Sara Kristoffersson var en oerhört viktig spelare för Falun – när hon bestämde sig för att byta till Kais Mora inför föregående säsong. Men sejouren blev endast ettårig och Sara är nu tillbaka i Falun.

Vad betyder Sara för Falun?

– Förutom att Sara bidrar med många poäng och rutin, är hon alltid bra när det gäller som mest. Vi blev inte direkt ledsna när hon kom tillbaka, även om det var lite överraskande.

Falun har något så ovanligt som två tvillingpar i Ingela och Petra Hansson samt Frida och Hanna Lindgren i truppen.

– Jag känner Ingela och Petra sedan tidigare så dem ser jag skillnad på. Bägge är väldigt tekniska, men en spelar back och den andra forward. När de var yngre spelade båda forward. Frida och Hanna är grymt lika, även om de spelar på olika platser, som center och forward.

Vilka tror du blir nyckelspelare under säsongen?
– Tidigare har vi haft enskilda spelare som har stuckit ut i mängden, men denna säsong tror jag att vi blir mer som en lagmaskin.

Jag ställer mig aningen frågande till målvaktsposten i Falun. Vad säger du då?
– Norska Live Fosmark är ny och har sett bra ut hittills. 19-åriga Emma Andersson har varit med i några säsonger och stod de flesta matcherna förra säsongen. De fick spela varsin match i helgen och vi vann bägge matcherna.

Det blev hela 14-3 mot Örebro och 8-3 mot Karlstad i de två inledande omgångarna. I helgen ställs Falun mot betydligt tyngre motstånd när de beger sig till Umeå för att möta Dalen och IKSU.

– Att möta Dalen blir tufft, vi får inte underskatta dem för de är bättre än man tror. Vi går alltid in 100 % mot IKSU för de är svåra att möta. IKSU spelar oftast på tre femmor som jobbar ner sina motståndare. Men nu har vi tre starka femmor och ska mata ner dem istället.

– Det blir en spännande helg för nu får vi mäta oss med bättre lag och får veta var vi står.

Kais Mora dök för några år sedan upp som en pigg utmanare till distriktets flaggskepp Falun och förra säsongen stod guldhoppet till Kais och inte Falun. Nu har Kais tappat spelare både till Falun och till andra konkurrenter – och situationen är den omvända.

– Sedan jag var liten har det varit viktigt att vinna mot Mora, även om de vann oftare i den åldern. De som flyttar till Falun förstår inte riktigt varför det är prestigefyllt att besegra Mora. Förra säsongen var Mora bättre på pappret och när vi vann ett derby på hemmaplan mot dem, var vi väldigt nöjda. Vi ser fram emot matcherna mot Mora, intygar Johanna Holmbom.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon