2011-09-13 10:05

Är ungdoms-OS 2018 möjligt?

Sista delen i vår artikelserie om internationell utveckling handlar om ungdoms-OS. IFF-ordföranden Tomas Eriksson berättar om innebandyns möjligheter att komma med i detta nystartade evenemang.

Ungdoms-OS arrangerades första gången i augusti 2010 i Singapore, och kommer att arrangeras vart fjärde år. Nästa gång blir 2014 i Nanjing i Kina, och vid dessa första två tillfällen är det samma idrotter som på sommar-OS, men till 2018 torde kunna bli aktuellt att välja in nya idrotter.

– Innebandy har en god chans att komma in på ungdoms-OS, antingen av egen kraft, eller om något starkt innebandyland arrangerar ungdoms-OS, eller på den kulturella delen som utgör ungdoms-OS, kommenterar Tomas Eriksson.

– Jag blev väldigt glad att nu Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ser över möjligheterna att arrangera Ungdoms-OS 2022 eller kanske redan till 2018, och om detta skulle bli fallet ser jag oerhört stora möjligheter att få med innebandy.

 

Foto: Bildbyrån.
 
 
Precis som i sommar-OS tävlar man om medaljer ungdoms-OS. Men i ungdoms-OS betonar man också de andra initiativen under de olympiska spelen som fair play och utbildningar och seminarier som riktar sig till ungdomar

– Här passar profilen på idrotter som just innebandy väldigt väl in, eftersom majoriteten av våra utövare är just ungdomar, säger Tomas Eriksson.

– Skulle sedan ett starkt innebandyland välja att arrangera ungdoms-OS, som till exempel naturligtvis Sverige, men också Finland, Schweiz, Tjeckien, Tyskland, eller Singapore, så ökar våra chanser till deltagande markant, kommenterar Tomas Eriksson.

– Vidare har det visat sig att en annan möjlighet är att liksom klättring (som deltar på ungdoms-OS vinter, nästa gång 2012 i Innsbruck red anm) få med innebandy en första gång som en uppvisningsidrott. Även om man faktiskt inte är på själva programmet, vilket vore en ypperlig möjlighet att få en fot i dörren, och på så sätt marknadsföra och flytta fram innebandyns positioner, säger Tomas Eriksson avslutningsvis.

Tidigare artiklar:
Varför Universiaden för studenter?
Olympiska drömmen lever!
Varför behövs internationell utveckling?


Författare: Daniel Karlsson