2010-09-07 08:25

”Vi spelade ut våra kort redan i serien”

Förra säsongen gick Iksu som tåget i serien och i SM-kvartsfinalerna. Här berättar tränaren Jocke Sjöström vad som hände sedan och hur Iksu lägger upp planerna den här säsongen.
 


Iksu deppar i Globen efter straffavgörandet där Rönnby vann. Foto: Kenneth Strignérus.


Ostridbara seriesegrare och tre klara segrar i kvartsfinalerna mot Örnsköldsvik. Sedan fick Iksu möta Endre i semifinalen.

Vad hände sedan och vilka lärdomar har ni tagit?
– Vi spelade ut våra kort redan i serien och kom inte väl förberedda till slutspelet. Vi spelade med hög press i seriespelet och gav motståndarna chansen att kartlägga oss ordentligt. Den bra känslan som vi hade, försvann i semifinalen och vi hade inget annat spel att byta till.

Endre besegrades dock till slut med det krävdes fem matcher.

– Vi ändrade vårt spel till SM-finalen, men efter första perioden gick vi tillbaka till hög press vilket fungerade bättre. Vi avslutade matchen bra när vi kom ifatt efter 1-5, men under straffarna var det inget snack. Där var Rönnby bättre än oss.

Peter Grubbström har i flera år stått för en del taktiska bitar i Iksus spel. Nu lämnar han Iksu för Umeå Citys herrlag, blir det några förändringar i er spelidé?
– Peter och Curt Söderström har byggt upp Iksu grymt bra och den individuella träningen. När jag kom ny förra säsongen, bestämde vi oss för att vi vill föra matcherna och spela en attraktiv innebandy. Med så vältränade spelare borde vi orka pressa och föra spelet. Det spel vi körde förra säsongen har Iksu inte spelat tidigare, men vi ska fortsätta att utveckla det spelsystemet.

Ni har tappat några tongivande spelare, som Anna Wijk och Frida Stenvall. Hur klarar ni dessa spelarförluster?
– Vi har tappat två bra spelare, men vi har fler A-landslagsspelare så vi klarar dessa förluster. Dessutom har vi ersatt dem med flera U19-landslagsspelare och jag tror att Frida Norström kommer att fylla ut luckan efter Wijk bra på centerplatsen. Vi tappar lite offensivt på backsidan i och med att Stenvall lämnar, men jag anser att vi har en starkare trupp än i fjol.

Vem bland nyförvärven får säsongens genombrott?
– Frida Norström är en komplett spelare och person, ödmjuk med en grym inställning. Jag tror att hennes spel utnyttjas bättre hos oss än hos Skellefteå då hennes omgivning är bättre.

Iksu-spelare brukar vara vältränade, har ni samma träningsupplägg som inför tidigare säsonger?
– Vi kör exakt som tidigare och hade fystester på Idrottsmedicin innan vi skiljdes åt i maj och desamma när vi gick in i hall i början av augusti. Tjejerna har kört individuell träning, efter scheman som tagits fram efter testresultaten, i drygt två månader vilket fungerar mycket bra. Den största behållningen av egen träningen är att spelarna får styra sin träning själva och att de är mer motiverade när vi väl ses igen. Jag har en känsla av att fler lag är bättre förberedda fysiskt nu än tidigare. De har förstått vikten av att vara bra tränade.

Vilken är er målsättning och vilka lag är tuffaste motståndarna till SM-guldet?
– Rönnby tror jag på, de har två bra nyförvärv på backsidan vilket behövdes och det är tufft att spela i deras hemmahall i ett slutspel. Kais Mora är bra, men de borde ha satt fokus på att värva till backbesättningen.

– Vi har inte bestämt målsättningen än utan gör det snart när vi har vårt teambuilding-läger. Det jag kan säga är att vi kommer att flytta fokus från serien till slutspelet och förberedda oss mer långsiktigt. Lika bra förberedda som vi var förra säsongen i serien, ska vi vara till slutspelet den här säsongen.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon