2010-09-20 09:15

”Etta eller åtta spelar ingen roll ”

Till helgen startar Elitserien och för Faluns damer är målsättningen solklar, nämligen att gå till slutspel. innebandy.se har pratat med nye tränaren Patric Wengelin.
 


Karin Hjelm kommer att ha ett stort ansvar i Falun den här säsongen. Foto: Kenneth Strignérus.


Patric Wengelin är 43 år och debuterar nu som tränare i Elitserien.

Du är ny tränare för Faluns damer. Vilken är din bakgrund och hur sätter du din prägel på laget?
– Jag har spelat innebandy själv i nästan 20 år och varit tränare i fem innebandylag i Borlänge-trakten. Förra säsongen tränade jag Borlänges damer i division 1. Jag har sett Faluns damer spela mycket och jag tycker att de har en bra grund sedan tidigare, därför blir det inga revolutionerande förändringar utan det handlar mest om detaljer.

Den största skrällen i värvningscirkusen stod Sara Kristoffersson för, som lämnar er och går till konkurrenten Kais Mora. Hur ersätter ni Sara?
– För mig är det ingen förlust eftersom jag aldrig har tränat Sara utan hon fanns inte i laget när jag blev tränare. Men man kan inte ersätta den som är bäst, utan nu knyter säkerligen andra näven i fickan och kliver fram.

Det har framkommit kritik från era spelare om att föreningen mestadels satsar på herrlaget. Är det tufft med två representationslag på elitnivå i samma förening?
– Jag har svårt att tänka mig lag som har bättre förutsättningar än Faluns damer och då anser jag att det är hårt sagt. Damerna har precis samma förutsättningar som herrarna och det är orättvist mot alla som jobbar med laget. Vi har en ny klubbdirektör och en ny sportchef som brinner för innebandyn och även jag är ny. Nu har vi chansen att börja från början och se framåt. Jag anser inte att man ska föra sådana här diskussioner genom media.

Kais har hela tiden varit lite av Faluns ”lillasyster”, men jag påstår att de är större favoriter till guldet än Falun. En lite annorlunda sits än tidigare.
– Jag vet inte särskilt mycket om lagen i serien, men har tryggheten i att övriga ledarstaben har koll. Det är också bra att komma in med nya ögon och jag försöker koncentrera mig på Falun. Jag tycker att Mora gör det fantastiskt bra, då det inte bor så många där och att de nu har två elitlag. Jag har all respekt för deras arbete. Det är bara tio mil mellan Falun och Mora, men ändå långt för yngre tjejer att pendla. Jag tror snarare att tjejer så småningom vill till storstan.

Ni har även några andra avbräck i Malin Dalbjer (gravid), Erika Andersson (skadad), Johanna Holmbom (skadad) och Hannele Jansson (har nyligen fött barn). När har ni dessa tjejer spelklara igen?
– Hannele har fått barn och vi får se när hon är fit for fight igen. Johanna och Erika missar i alla fall fem sex matcher i serien, sedan bör de vara med om allt går som det ska. Jag är rädd för följdskador så vi skyndar långsamt med dem. Vi bygger laget här och nu och hoppas att dessa duktiga spelare tillkommer.

Vilka spelare blir viktiga för er?
– Jag jobbar utifrån laget före jaget och vi letar efter mönsterbrytarna, de som vågar lyckas. Det kommer att vara olika spelare i alla matcher och jag vill därför inte lyfta fram någon speciell. Alla är lika delaktiga och det är för tidigt att säga något om någon. Vi har lyft upp fyra spelare från Falun Ungdom i division 2 och de spelade jättebra i försäsongsturneringen i Nykvarn.

Vilken blir er målsättning denna säsong?
– Något annat än slutspel vore fel att säga eftersom det finns så duktiga spelare i Falun. Vi kommer säkert att få bygga lag flera gånger då det tillkommer spelare under säsongen som nu är borta av olika anledningar. Vi får se hur laget reagerar på det, men det spelar ingen roll om vi kommer etta eller åtta i serien, bara vi får spela slutspel.   

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon
 


 


Författare: Klas Pettersson