2010-09-22 07:34

SOK:s fysrekommendationer mål för landslagen

För att bli landslagsaktuell kommer det att ställas högre fysiologiska krav. Det är något som elittränarna och förbundskaptenerna kom överens om vid elittränarträffen förra veckan.

Den internationella innebandyn siktar på att komma med på OS-programmet under 2020-talet.

– För att vara världsledande när det väl blir OS behöver vi redan nu starta ett utvecklingsarbete med sikte på OS. Innebandy är en komplex idrott där prestationen är avhängig många faktorer. Men de fysiologiska kvaliteterna är en grund för alla idrottare för att kunna nå sin maximala prestationsförmåga och där vill vi börja vårt arbete, säger Mattias Hjelmberg, utvecklingschef SIBF.
 


Det kommer att ställas tuffare fysiologiska krav på spelarna i våra seniorlandslag. Foto: Jacek Kolesinski.Under elittränarträffen som genomfördes 13-14 september diskuterades framför allt de fysiologiska kvaliteterna, var vi ligger idag och vad som kommer att krävas i framtiden.

– Målet för svensk innebandy kring de fysiologiska kvaliteterna är att klara de rekommendationer som Sveriges Olympiska Kommitte (SOK:s) ställer upp för OS-aktiva lagidrottare. Många av våra landslagsspelare klarar SOK:s rekommendationer idag men inte alla, säger Mattias Hjelmberg.

Elittränargruppen och förbundskaptenerna var överens om att den fysiologiska kvaliteten som behöver prioriteras i nuläget är aerob kapcitet där SOK:s rekommendation är 55 i testvärde* för damerna och 60 i testvärde för herrarna.

– Vi kommer att ställa tydligare och tuffare krav för att bli aktuell för spel i landslaget. Kraven kommer successivt att höjas och om några år vara samma som SOK:s, säger Mattias Hjelmberg.

För att stötta aktiva och föreningar i att utveckla de fysiologiska kvaliteterna har SIBF startat ett projekt med regionala resurspersoner.

* Testvärde är ett värde på den aeroba effekten, som i vardagligt tal kallas kondition, och mäter hur många ml syre/(kg kroppsvikt x min) en individ förbrukar.


Författare: Klas Pettersson