2010-09-16 10:58

ÖSK vill hänga kvar – och locka publik

Den här säsongen spelas det elitinnebandy i Örebro igen. Örebro SK är nykomlingar i Elitserien. Förutom den sportsliga målsättningen att hänga kvar hoppas man även på en plats på övre halvan av publikligan.Örebro SK är Elitseriens enda nykomling. Foto: Kenneth Strignérus.


innebandy.se intervjuade assisterande tränaren Henric Rudin.

Ni genomförde en fantastisk säsong i division 1 med serievinst och 19 poäng tillgodo till tvåan. Hur har ni förberett er som nykomlingar i Elitserien?
– Vi märkte framför allt när vi spelade kvalet, att vi behövde förstärka defensiven. Därför har vi värvat ett antal backar som ska hjälpa oss att hålla tätt bakåt. Dessutom insåg vi att fysiken var viktig och vi fick till ett bra fysteam på tre personer som har olika inriktning. Träningen har bestått av kondition, styrka och cross fit och därmed varit mycket varierad för tjejerna. Rent fysiskt hoppas vi att vi ligger bra till.

– Det är också viktigt med en bra lagsammanhållning och därför har vi kört en hel helg med teambuilding och en helg där vi både spelade innebandy och umgicks med varandra.

Hur är er spelidé?
– Vi spelar 2-1-2 i grunden där vi försöker med växelpress från forwards. Vi börjar ganska lågt men vill också kliva upp och sätta press på motståndarbackarna. När vi har träningsspelat mot riktigt bra motstånd, har vi sett vad vi behöver justera vilket bland annat är rent tekniskt slarv och individuella misstag. 

Sarah Sörman blev uttagen till U19-landslagets nästa läger. Beskriv henne!
– Centern Sarah är en lite ”Karolina-Widar-typ”, hon är duktig med bollen och har en fantastisk blick för spelet. Sarah är ett fysfenomen men ibland på gränsen till övertränad. Hon har ett stort intresse för innebandy och det är en fantastiskt spännande spelare som blir jätteviktig för oss i år.

Ni har värvat finska rutinerade Maiju Merikanto och Heini Laitinen. Vad hoppas ni att de tillför?
– Heini kommer direkt från Finland och har stått på gränsen till landslaget. Hon har bra blick för spelet, är en fysisk back men behöver få lite mer kvickhet genom explosiv träning.  Maiju har spelat i både Rönnby och Sala Silverstaden och blir nyttig för oss med sin rutin. Hon är en fysiskt stark spelare, teknisk med klubba och boll samt gör en del mål.

Örebro är en klassisk innebandystad. Hur fungerar er elitverksamhet?
– Stödet från näringslivet upplever vi som mycket bra. Ekonomin är i stort sett i hamn den här säsongen och tjejerna betalar egentligen bara medlemsavgift. Vi har många ideella personer som hjälper till och kommer att fixa detta mycket bra rent organisatoriskt. Vi hoppas på bra med publik och vill vara på övre halvan i publikligan.

Vilken är er målsättning?
– Föreningens målsättning är att vi ska klara oss kvar utan kval. Spelarna har en annan målsättning som de vill hålla för sig själva. Vi vill inte ”göra en Kumla”, det vill säga ramla ur direkt, utan skapa en stabilitet och etablera oss i Elitserien.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon