Nya, offensiva FBC Uppsala - Innebandy.se
2010-09-20 12:55

Nya, offensiva FBC Uppsala

Defensiven fungerade bra redan förra säsongen. Inför premiärupplagan av Allsvenskan har FBC Uppsala utvecklat ett offensivare spel som ska bli både vinnande och kul att titta på.
 


Anton Fredriksson (till höger) spelar center i FBC Uppsalas förstafemma. Foto: Timo Gustafsson.


Tränaren David Ahlmark berättar om ett mer offensivt och kreativt FBC Uppsala den här säsongen.

– Vi kommer att spela offensivt på ett annat vis än något annat lag jag har sett.

Medan det i de flesta lagsporter är laget som har bollen som förväntas anfalla menar Ahlmark att det har blivit tvärtom i innebandyn: att laget som inte har bollen ställer upp för att invänta motståndarlagets misstag och därefter kontra. Det vill han ändra på.

– Vi har ett ansvar mot sporten att göra den underhållande och sevärd.

Hur har det gått under försäsongen?
– Det har varit lite blandat men senast i Kallstá Open kändes det riktigt bra. Vi har börjat hitta tryggheten i de nya bitarna.

Vilken målsättning har ni?
– Själv kör jag mycket med prestationsbaserade mål och att laget hela tiden ska ta sig framåt. Från föreningens sida ligger en målsättning att vi ska placera oss på övre tredjedelen.

Efter att ha slutat tvåa i division 1 norra, en poäng efter Kais Mora, förra säsongen tar nu FBC Uppsala sikte mot Allsvenskan.

– Vi har tappat några namn som vi gärna hade haft kvar men tyvärr är det så när man är nummer tre i stan. Men jag är ändå jättenöjd eftersom vi fick behålla de flesta vi ville ha kvar.

Samtidigt kan han glädja sig åt några nya spelare, där han speciellt vill lyfta fram två stycken.

– Patrik Jansson kommer från Sirius och är en riktig trollgubbe. Förutom att göra mycket poäng kommer han att bli rolig för publiken att titta på. Sedan har vi fått Martin Bengtsson, en center från Onyx som har imponerat under försäsongen. Han jobbar stenhårt och har bra speluppfattning.

Förändringarna har inte enbart gjorts för att få truppen bättre innebandymässigt, utan för att förbättra gruppdynamiken. Något som Ahlmark tycker har lyckats bra.

När det gäller truppens profil ser den lite annorlunda ut den här säsongen:

– Förra året var vi ett bredare lag men bara med en vass femma. I år har vi inte samma bredd men jag hoppas att vi kommer att ha två riktigt bra femmor.

Ahlmarks filosofi bygger på fasta formationer.

– Visst kan det bli skador eller sjukdomar eller att någon är ur form. Men bortsett från det jobbar jag jättemycket med fasta formationer direkt från när vi sätter igång säsongen.

Förstafemman i FBC Uppsala har Linus Bergström och Robin Söderberg som backar, Anton Fredriksson som center samt anfallarna Peter Berlin och Patrik Jansson.

På lördag väntar seriepremiär borta mot Visby. En önskepremiär enligt Ahlmark.

– Nu har folk skrivit upp Visby och de nämns som ett topplag. Sedan är mycket publik på deras hemmamatcher. Det känns som att vi kan åka dit utan någon större press på oss. Hade jag fått välja match i första omgången hade det nog blivit Visby på bortaplan.

Författare: Klas Pettersson