2010-09-14 21:52

Nya bitar i Kais Moras pussel

Roger Jonsson berättar för innebandy.se om hur det gick till när han blev tränare för Kais Mora och det pussel som man började lägga efter vårens kvartsfinalsorti. Det ledde fram till drömvärvningarna av Anna Wijk och Sara Kristoffersson.
 


Therese Karlsson och Kajsa Reingård ingår i Kais Moras lagbygge. Den här säsongen får man in Anna Wijk och Sara Kristoffersson i laget också. Foto: Peter Tufvasson.


En kväll i maj 2006 hände någonting mycket viktigt i Kais Moras historia. Berätta!
– Kais Moras damtränare Michael Holback kom hem till mig och presenterade hur laget skulle spela slutspel inom ett par år. Kais Mora låg i division 1 på den tiden.

– Michael till och med beskrev olika situationer, vilka vi skulle kvala mot – han fick dessutom rätt så småningom. Jag blev intresserad av visionen och klev in som tränare, berättar Roger Jonsson. 

Hur viktiga blir nyförvärven Sara Kristoffersson och Anna Wijk för er?
– Tolv spelare i vårt lag har haft den gula landslagströjan på sig. Gruppen är redan stark och nu tillkommer ytterligare två blågula. Anna Wijk är en duktig tvåvägsspelare som är nästintill komplett. Sara Kristoffersson är Sveriges bästa innebandyspelare och eftersom jag ofta har sett Falun spela, har jag önskat ha henne i laget. Nu har vi det.

Var det en medveten strategi från er sida att spetsa truppen med två etablerade landslagsspelare?
– När vi åkte ur slutspelet mot Endre i den femte avgörande SM-semifinalen i våras, var vi rejält förbannade och besvikna. Men när vi kom hem började vi lägga ett pussel, vilka vi hade och vad vilka vi behövde i vårt spelsystem. Vi värvar bara spelare som passar in i spelsystemet vilket både Sara och Anna gör.

Trots att laget nu innehåller ett flertal landslagsspelare är det laget ni ofta lyfter fram, lagkulturen är viktig. På vilket sätt?
– Vi vill fostra egna spelare och gärna hitta dem på innebandygymnasiet i Mora. Vissa föreningar värvar tio åt gången, men så jobbar inte vi. Värvar vi överhuvudtaget så blir det direkt till planen och inte till bänken. Vi har en bra sammanhållning och laget umgås mycket vid sidan om innebandyn trots att vi endast har fredagarna träningslediga.

Nu är det upp till bevis. Plötsligt har ni seglat upp från att vara ett stabilt slutspelslag, till en av guldkandidaterna. Hur hanterar ni det?
– Vi måste lära oss av förra säsongen, då ledde vi serien länge men sedan tappade vi placeringar. Nu måste vi hålla hela vägen och inte sluta spela. Mediaintresset är stort i Mora och spelar du i laget är du något av en kändis. Det gäller att hantera det ödmjukt och vi vet att vi är en av guldkandidaterna, men det finns fler.

Vilket lag blir då ert största hot i kampen om SM-guldet?
– Jag säger att det står mellan Djurgården, Iksu, Rönnby och Kais, men jag gillar inte att tippa och framför allt inte så här tidigt på säsongen.

Varför är Kais Mora en framtidsklubb som lockar till sig storspelare?
– Innebandygymnasiet här har funnits i tolv år och lika länge har vi haft en egen hall, vilket är bra förutsättningar. Vi har heller ingen direkt konkurrens av övriga idrotter även om kommunen borde ge oss lite bättre stöd.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon