2010-09-05 16:30

Många nya i Dalen

Nästan hälften av spelarna i Dalens trupp är nya jämfört med förra säsongen. innebandy.se har pratat med tränaren Urban Karlsson om förberedelserna inför seriestarten.
 


Katarina Bjuhr med bollen i finalen av Czech Open. Foto: czechopen.cz.


Hur går förberedelserna inför elitseriepremiären?
– Vi har haft ett bra upplägg i sommar där vi har blandat styrka, innebandy och kondition samt kört brottning en dag i veckan. Det har varit en bra allmän träning och man lär känna varandra bättre. Från maj till juli har vi tränat sex dagar i veckan, men all träning har inte varit gemensam.

Ni förlorade snöpligt finalen i Czech Open. Hur var det att möta internationellt motstånd?
– Det var första gången damerna genomförde Czech Open medan herrlaget har varit där vid flera tillfällen. Det var verkligen en kanonturnering på alla sätt. Vi åkte dit med 20 spelare plus ledare och ett tjugotal föräldrar följde matcherna från läktaren. Duktiga tjeckiska lag deltog och det var lärorikt att spela inför ett par tusen i finalen som även sändes direkt på Eurosport 2. Det är få matcher som har ett så stort intresse från media som finalen i Czech Open.

Ni och Iksu har ”bytt” några spelare med varandra, men de har fått över U19-landslagsspelarna Jenny Gustavsson och Andrea Gidlund. Har ni svårt att få spelarna att stanna i konkurrensen med Iksu?
– Om jag jämför vilka vi har fått från Iksu och vilka som har lämnat oss för dem, så är jag supernöjd. Backen Emelie Nordlinder fick lite speltid i Iksu, men hon kommer att vara oerhört nyttig för oss och jag blir inte förvånad om hon får chansen i landslaget. Det är svårt att jämföra oss och IKSU, vi har ett väldigt ungt lag och vi bygger upp något bra nu, steg för steg.

Glädjeämnen är Amanda Öhman som kom med till U19-landslagets läger i mitten av september och Julia Nordin är reserv. Vad tror du om deras innebandyframtid?
– Amanda gjorde mest poäng i Czech Open trots att hon har varit skadad. Hon är stor, stark och bra på att styra spelet. En högklassig spelare. Forwarden Julia drog av korsbandet i början av förra säsongen, men gjorde dundersuccé i Tjeckien. Hon är snabb, rörlig och har bra blick för spelet.

Vilket spelsystem praktiserar ni?
– Vi bygger vidare på vårt 2-2-1 från förra säsongen där vi vill spela ett aggressivt försvarsspel. Vi för gärna spelet och vill ha mycket boll, variera med snabba spelvändningar och styra spelet.

Du har tidigare varit tränare för herrlaget och alltså varit involverad i flera verksamheter inom klubben. Dalen är en av få föreningar med både dam- och herrlag på elitnivå, Balrog mäktade inte med det. Hur får ni det hela att gå ihop?
– Det är mycket slit och det gäller att hålla i de pengar man har. Vi gick plus förra året och har en stor ungdomsverksamhet. Vi anser att det är en enorm styrka att ha dam-, herr-, flick- och pojkverksamhet i föreningen. Det visar sponsorer och övriga att vi vill satsa på båda könen.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon