2010-09-01 15:39

Kan innebandylandslaget bli bättre?

Svaret är ja, i alla fall om man får tro Karin Magnusson dietist på AXA och ansvarig för att innebandylandslagen får den kostutbildning som behövs för att kunna prestera på topp. AXA har jobbat med kostrådgivning för svensk elitidrott i 25 år och utbildat ett stort antal klubbar på elitnivå samt flera landslag, nu är det alltså innebandylandslagets tur.

– Det blir en utmaning, säger Karin Magnusson. Med herrarnas fyra VM-guld och ett VM-silver de senaste tio åren kan man tro att spelarna redan äter perfekt, men vi får väl se. Matens roll för prestationen är oerhört viktig och det gäller att alla i laget ska inse det.

Samarbetet mellan Svenska Innebandyförbundet och AXA innebär att landslagen kommer att få hjälp med matplanering inför träningsläger och mästerskap, kostutbildning för spelare och ledare samt att de som önskar har möjlighet att få individuell kostrådgivning. AXA kommer också att ha en dietist med under VM som ser till att spelarna äter rätt under turneringen.
 

 
Det nya samarbetet med AXA ska göra att Daniel Calebsson och de andra i landslaget får mer kunskap om kost. Foto: Bildbyrån.

 
– Eftersom det är herrarna som har mästerskapsår i år blir det fokus på dem, men nästa år är tanken att vi satsar mest på damerna, berättar Karin Magnusson.

Första träffen med herrlandslaget hölls under teambuildinghelgen i Göteborg och frågorna haglade: Vad ska jag äta direkt efter match? Finns det protein i bananer? Hur mycket vatten måste jag dricka på en dag? Behöver jag äta kosttillskott?

– Det är roligt att se att killarna är engagerade och det märks att det blir oerhört uppskattat att få maten uppstyrd när vi är ute och reser. Förhoppningsvis kommer det hjälpa oss att orka hela vägen i Finland, säger en nöjd Kent Göransson, förbundskapten för herrlandslaget i innebandy.

– AXA är ett starkt varumärke med en tydlig koppling till idrott och prestationer så det känns mycket positivt att inleda ett samarbete med AXA säger Jonas Carlberg, marknads- och informationschef på Svenska Innebandyförbundet.